Gemiste kans

Zo zag je de Red Flames nog nooit. Prikkelend, maar stijlvol en met nadruk op hun vrouwelijke charme. Zo stond het er. Je voelde nattigheid nog voor je de link opende. De Red Flames waren een kleine week op stage in Tubize en de persdienst van de Belgische nationale vrouwenploeg had van de gelegenheid gebruik gemaakt om een aantal mediamomenten in te lassen. Logisch. De groeiende aandacht voor de Red Flames is de ideale katalysator om het vrouwenvoetbal bij ons populairder te maken. Dat resulteerde de voorbije week in tal van interviews, promotiespotjes en een occasionele fotoshoot.

Half februari loopt in de Nekkerhal in Mechelen ‘Goal! The football experience’, een voetbalbeurs voor een zo groot mogelijk publiek (sic). De verlichte breinen van de denktank van de beurs hadden vergaderd en waren na uren brainstormen met een geniaal idee naar buiten gekomen. Een fotoshoot met de Red Flames in sportbeha. Daar was heel lang over nagedacht. Niemand was er ooit eerder opgekomen. Iemand moet ergens wel heel goede connecties hebben, want de van testosteron doordrongen geniale denkers kregen het idee verkocht aan de voetbalbond en huurden een showbizzfotograaf in. Of was die zelf met het voorstel gekomen? Feit is dat de Red Flames zich hebben geplaatst voor het Europees Kampioenschap in Nederland later dit jaar en dat er zich een unieke kans aandient om het vrouwenvoetbal definitief op de kaart te zetten en niet om de clichés te bevestigen.

Ook de persdienst van de Red Flames zou dat moeten beseffen en selectief zijn in de behandeling van de voorstellen die binnenkomen. Een fotosessie in sportbeha die bovendien elke artistieke uitstraling mist, hoort daar niet bij. Hopelijk is dit niet het voorspel op een pathetisch vervolg: de Red Flames in de crèche, de Red Flames shoppen in de Nieuwstraat, de Red Flames breien voor de open haard, de Red Flames in zwangerschapskledij, de Red Flames bakken cupcakes of erger nog de Red Flames koken voor de Rode Duivels. Laat het uit en presenteer ons deze vrouwen met aandacht voor voetbal. Het middel waarmee ze de poort naar gelijke sportrechten openbeukten. Maak reportages bij hun buitenlandse clubs waar ze schitteren op het veld, toon ons hun kunstjes met de bal en het harde werk waar geen miljoenencontract tegenover staat.

En die voetbalexpo? Ik had zin om er eens te passeren, maar denk te zullen passen na het zien van de eerste beelden van de shoot. Misschien is het nog niet te laat om de publicatie van de foto’s af te blazen en in de plaats daarvan een heroïsche film op een groot scherm te projecteren. Jonglerende en met een bal goochelende vrouwen vanuit alle mogelijke hoeken. Wedden dat ze daarmee meer respect gaan oogsten dan met levensgrote totaal irrelevante foto’s in sportlingerie. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat de sociale druk binnen de spelersgroep niet te hoog was en dat er ook Flames zijn die geweigerd hebben om hun voetbalshirt uit te trekken. Hallo, Imke?

(column verschenen in Het Nieuwsblad van dinsdag 24 januari 2017)

Ter info: de matchen van de Red Flames op EURO 2017 zullen rechtstreeks te volgen zijn op Eén

5 gedachten over “Gemiste kans

  1. Groot gelijk deze dames hun sportiviteit beter in de verf zetten dan uitpakken met hun lichaam het sportieve primeert laat je niet doen dames en weiger het zal jullie meer kwaad dan goed doen

  2. Karl,

    Ben het volledig eens met je column….zoals je zegt : toon liever wat ze kunnen als voetballer bij hun clubs,hun technische voetbalkwaliteiten,enz… en opvolging is bijna verzekerd met de westvlaamse red flames waar er een groep meisje ook hun voetbalkwaliteiten tentoon spreiden en vele jongensteams het nakijken geven.

    Defour Filip
    KFC Izegem

  3. Hoi Karl geef je wel gelijk dat het sportieve primeert maar onze mannelijke voetbal en andere sporters staan ook regelmatig half naakt in een of ander goed betalend blad(je),en een vrouw mag ook fier zijn op haar spierstelsel ,niet?of is dat alleen voor de kompany’s en de hazard’s en de mertensen van deze wereld,grtjs van mij want je bent toch een van de nuchterste verslaggevers van ons Vlaamse land,thanks!!

  4. Beste Yves , al eens gedacht hoe beginnende voetbalmeisjes naar zo een fotoshoot kijken? Dat dit initiatief nu net vanuit de bond uitgaat toont aan dat die oude knakkers geen idee hebben van wat er zich op het terrein afspeelt. Wie zit hier in godsnaam op te wachten….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s