Snoep en taart

‘We moeten Phil af en toe een snoepje toegooien’, zei BMC-Performance Manager (sic) Allan Peiper deze week. Philippe Gilbert wil graag opnieuw de Ronde van Vlaanderen rijden, maar die wens conflicteert volgens alle insiders met de belangen van ploegmaat Greg Van Avermaet. Die laatste eindigde vorig jaar tweede in de Ronde van Vlaanderen en gaat de komende weken op zoek naar een grote jachttrofee om op zijn dressoir te zetten. Greg wil één van de monumenten binnenrijven en de eretitel winnaar op zijn visitekaartje zetten. Dat is tot dusver nog niet gelukt en op 17 mei wordt hij toch al dertig jaar.

Een paar jaar geleden was ook ik de mening toegedaan dat Gilbert en Van Avermaet in dezelfde ploeg én koers onverenigbaar waren. Dat had alles met de hebzucht van Philippe te maken. Zelfs de kruimels op de tafel veegde hij netjes samen in het kuiltje van zijn hand om ze daarna in zijn mond te proppen. Honger gegroeid uit superioriteit. Philippe Gilbert had zichzelf in 2011 in het peloton een status van onaantastbaarheid bij mekaar gefietst. Niemand die hem iets kon weigeren, niemand die hem durfde tegen te spreken. En al helemaal niet bij BMC waar hij in 2012 als de nieuwe Messias werd binnengehaald. Van Avermaet liet zijn hoofd tussen zijn schouders zakken toen Gilbert keer op keer de voorkeursbehandeling opeiste. Maar de situatie is niet meer dezelfde. Phil heeft een paar mindere jaren achter de rug (maar won vorig jaar wel de Amstel Gold Race en de Brabantse Pijl) en Greg is (weliswaar zonder grote zege, maar met Parijs-Tours op de erelijst) uitgegroeid tot een absolute topper. Daarom is de Omloop Het Nieuwsblad van vandaag een mooie testcase. De Omloop is namelijk één van de snoepjes die Philippe Gilbert krijgt toegeworpen. Een lekkernijtje dat je een tweevoudige winnaar bezwaarlijk kunt weigeren.

Zelfs de kruimels op de tafel veegde hij netjes samen in het kuiltje van zijn hand om ze daarna in zijn mond te proppen. Honger gegroeid uit superioriteit.

Gilbert zit volgens de ingewijden die het kunnen weten dicht bij zijn niveau van 2011 aan. Een interessant gegeven. Een hypothetische stelling die in dat licht niet eens al te denkbeeldig hoeft te zijn: vanmiddag rond drie uur ontstaat er een kopgroep van 7 renners met daarbij Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert. Een situatie die uiteindelijk leidt tot BMC-winst in de Omloop Het Nieuwsblad. Schuift Allan Peiper Philippe Gilbert in de vorm van de Ronde van Vlaanderen dan ook een taart toe? Met een goede Gilbert aan zijn zijde had Van Avermaet vorig jaar ongetwijfeld meer kans om de latere winnaar Fabian Cancellara te neutraliseren. Begin april zal het pallet kanshebbers op de zege in de Ronde van Vlaanderen nog nooit zo groot zijn geweest. Pasen wordt dit jaar een viering van verschillende generaties. Dan kan je maar beter met twee finalecoureurs naar de kerk.

(column NIET verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld van zaterdag 28/2/2015…achterhaald en ingehaald door de waan van de dag)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s