Verdraagzaamheid

Holebibeweging stoort zich aan tweet van veldrijder Sven Nys. Ontgoocheld las ik pagina 11 van deze krant op woensdag. Het ging hierom: ‘Even een roddel de grond in drukken. Alle respect voor homokoppels. Maar ik een relatie met een man! Nee, nu niet, vroeger niet, nooit niet.’ ‘Grond’ had ‘kop’ mogen zijn en de woordovertolligheid op het einde – die eigenlijk ‘altijd’ wil zeggen in plaats van ‘nooit’ – niet te na gesproken zie ik weinig foute dingen in deze turboboodschap. Woordvoerder Michiel Vanackere van Wel Jong Niet Hetero wel. Hij maakt zich druk over het uitroepteken in de tweet. En nog: ‘Wie homo zijn de normaalste zaak van de wereld vindt, negeert zo’n roddel of zegt: So what. Die gaat niet de moeite doen om dergelijke verhalen te counteren. Het zoveelste bewijs dat de sportwereld niet klaar is voor homoseksualiteit.’

Dat de sportwereld niet klaar is voor homoseksualiteit is deels waar, maar kan zeker niet gededuceerd worden uit de tweet van Nys. Korter door de bocht heb ik een interpretatie van iemands woorden zelden gezien. De tweet van Nys heeft niets met de sportwereld te maken, noch met homo of hetero, maar alles met het ellendige en vaak crapuleuze geroddel waar publieke figuren in tijden van sociale media aan worden blootgesteld en waar hun kinderen het slachtoffer van zijn. Als al weken zou worden beweerd dat Sven een relatie had met Lesley Ann Poppe en het hem ter ore was gekomen, had hij ongetwijfeld dezelfde tweet de wereld ingestuurd en ‘een man’ vervangen door ‘Lesley Ann Poppe’. Om zijn eigen integriteit en die van zijn 12-jarige zoon intact te houden. Mag dat? Of moet een bekende figuur alles over zich heen laten gaan. Twee jaar geleden ben ik gestopt met het lezen van reacties onder artikels van krantenwebsites. Gewoon omdat ze niet of slecht worden gemodereerd. Alles kan, niets of niemand wordt ontzien. Dat gratuite roddels het eerst de kinderen van de publieke figuren treffen, maakt dat het counteren van grove onwaarheden soms moet.

Een vereniging die streeft naar gelijke behandeling, dezelfde rechten en pleit voor verdraagzaamheid bezondigt zich in deze aan de eigen basisprincipes. Er zat helemaal niets van kwade bedoelingen in de tweet van Sven Nys. Integendeel. Hij getuigt van respect voor homokoppels. En terecht. Kunnen we in plaats van auto’s in brand te steken, terrassen te vernielen, mekaars geaardheid te veroordelen en uitroeptekens uit te vergroten niet gewoon zijn wat onze samenleving zoveel rijker zou maken? Een beetje verdraagzaam. En of Sven Nys homo of hetero is, maakt daarbij niets uit. Maar leugens hoeft hij niet te tolereren. Waarvoor dank. Uitroepteken!

(column verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld van zaterdag 8 november 2014)

 

Advertenties

18 gedachten over “Verdraagzaamheid

  1. Zeer juist, Karl. Iemand moet het durven zeggen en jij deed het! Het internet dreigt één groot stort te worden. Anderzijds, had Sven niet gereageerd, misschien zou er al niemand meer over spreken.

  2. Prachtig gezegd , wat ze allemaal proberen om in de belangstelling te komen, doe normaal en hou je onnozelheid voor jullie zelf …. Man , man .

  3. Ja, man, waarmee zijn wel eigenlijk iedere dag mee bezig. De mensen kunnen niks meer van elkaar verdragen

  4. Zeer mooi verwoord, Karl!! Knap artikel, zoals de meeste van jouw schrijfsels.
    De dwaze die Sven als holibi ziet, heeft ergens iets gehoord van een veldrijder en een bevriende zanger. (=Niels Albert en Christof zijn goede vrienden )

  5. Dag Karl. Ik was bij u laatst aan u voordeur om u een hart onder de rijm te steken ‘k weet dat u dat niet zal doen je laten gaan” kop op he!” gr Johan. Date: Sat, 8 Nov 2014 17:29:57 +0000 To: johanschotte@hotmail.be

  6. Inderdaad, Karl, de kinderen worden in deze “roddel” daar het grootste slachtoffer van. Hier staat men meer dan eens te weinig bij stil. Als volwassene kan men zich weren, maar als kind: dat noemt men pesten op school. En het houdt maar niet op: schelden en roepen op de cross naar de sporters, laag bij de grond van die mensen! Van een toeschouwer op de Ruddervoordse cross…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s