Kapitalisme (bis)

Onder de titel kapitalisme heb ik in deze kolommen een paar maanden geleden eens lelijk uitgevaren tegen Oleg Tinkov, de steenrijke eigenaar van de Tinkoff-Saxoploeg. Strontziek van zijn domme uitspraken op Twitter (in de zin van ‘Alleen losers dragen een helm!’), weddenschappen voor dure Aston Martins en opgepompte salarissen die eerder demotiverend dan inspirerend werken. Waar was Peter Sagan sinds hij weet dat hij de volgende jaren 4 miljoen euro per seizoen gaat verdienen? In Ponferrada heeft hij in elk geval een unieke kans om wereldkampioen te worden laten liggen als je zag hoe de koers verliep. Sagan kan zich gerust twee zuipwinters permitteren. Deze week liet Tinkov opnieuw van zich horen. Hij wil een bonus van 1 miljoen dollar vrijmaken om de vier toppers in de drie grote ronden te zien fietsen. Vincenzo Nibali, Chris Froome, Nairo Quintana en Alberto Contador drie keer drie weken lang tegen mekaar. De bonus moeten ze verdelen. Als Sagan al vier miljoen euro per jaar verdient, krijgen bovenstaande heren ongetwijfeld nog wat meer. Dan is 250. 000 dollar (omgerekend tegen de koers van de dag 197.402 euro) een aalmoes. Gelukkig is het niet meer en brengt het de Italiaan, Brit, Colombiaan en Spanjaard niet op ideeën.

Drie keer drie weken een zware ronde op één seizoen is waanzin. Roofbouw. Oleg is één keer te veel op zijn hoofd gevallen. Zonder helm dan. Spektakelschurken à la Tinkov zetten onvermijdelijk aan tot overmatig dopinggebruik. Jaren wordt er gepleit om grote ronden minder zwaar te maken, evenveel jaren hebben we gezien dat de drang naar sensatie in de Ronde van Italië alleen maar is toegenomen. Brouwerijbaas en bankier Tinkov gaat nu nog een stap verder en wil dat de figuranten in het schouwspel bij elke voorstelling worden betrokken. Een onredelijke eis. Met geld verkrijg je echt niet alles.

‘Besteed geen aandacht aan die dwaze uitspraken van Tinkov’, denkt u ongetwijfeld. Probleem is dat ploegmanagers als Eusebio Unzué van Movistar en Sir David Brailsford van Sky al hebben laten weten dat ze het idee van Oleg Tinkov wel genegen zijn. Atleten blijven marionetten in het circus van de leenheren. Goed betaalde trekpoppen, dat wel. Zeker als je bij de top behoort. Maar geld verantwoordt nooit een aanslag op leven en gezondheid. De Internationale Wielerunie kijkt ondertussen opnieuw toe. UCI-voorzitter Brian Cookson kruipt maar wat graag in het hol van de mannen met de centen. De macht van de oligarchie van de koers wordt op die manier steeds groter. De zelfdestructie van één van de mooiste sporten ter wereld is al jaren bezig. En niemand roept ze een halt toe. Integendeel.

(column verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld van zaterdag 11 oktober 2014)

Eerder verschenen over dit onderwerp: column ‘kapitalisme’ (9/8/2014) lees hier

 

Advertenties

3 gedachten over “Kapitalisme (bis)

  1. In de die grote ronden strijden voor de eindzege is zeker waanzin. Adam Hansen bewijst echter, al drie jaar lang, dat het mogelijk is ze alle uit te rijden.

  2. Eventjes off-topic. Ik ben al jaar en dag grote fan van Vive le vélo, en ik vind het spijtig dat het de enigste wielertalkshow in zijn soort is (in België). Voetbaltalkshows zijn er genoeg, maar tijdens onze wielerhoogdagen, de klassieker, moeten we het doen met slechts een (altijd zeer leuke) voor- en nabespreking tussen jouw en Eddy Planckaert. Zou de VRT niet kunnen besparen op dingen als het Eurovisie songfestival, en tussen Omloop het nieuwsblad en Luik-Bastenaken-Luik (minstens) elke zondagavond een soort Vive le classiques doen ? Met jouw en Eddy Planckaert als vaste presentatoren, elke week een gesprek met de favorieten, vooruitblik op de komende wedstrijden, elke week nieuwe gasten,…
    Ik zou alvast grote fan zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s