Afscheid van Thor?

De vergankelijkheid van het rennersbestaan werd deze week geïllustreerd door twee nieuwsberichten die mekaar opvolgden: BMC gaat het contract van Thor Hushovd niet verlengen was het eerste, al snel gevolgd door het nieuws dat de Noor niet meer van start ging in de vierde rit van de Dauphiné Libéré en ook de Ronde van Frankrijk van zijn agenda schrapte. Een dag eerder was hij in een vlakke rit op bijna 17 minuten van winnaar Arndt binnengelopen. Thor bekeek zijn imposante lijf in de spiegel van een Frans hotelletje en was eerlijk in de analyse: ‘Ik moet de hand in eigen boezem steken. Ik ben niet op de goede weg, ver verwijderd van mijn topvorm en verdien het niet om te worden geselecteerd voor de Tour!’ Ruiterlijk. Hushovd leeft al een paar jaar in Monaco-modus. Laisser faire. Koffietje aan het casino, trainingsritje in het hinterland, voldaan terugkijken op de verwezenlijkingen van het verleden. En die zijn niet min. Wereldkampioen, Gent-Wevelgem, twee groene truien en twaalf ritten in de Tour waaronder een magistraal nummer op weg naar Lourdes in 2011. De bonkige spurter won er als wereldkampioen – een titel tien maanden eerder veroverd in Australië – de Pyreneeënetappe over ondermeer de Col d’Aubisque. Het is het eerste verhaal dat ik later aan mijn kleinkinderen vertel als ze me ooit vragen wie Thor Hushovd was. Misschien klets ik er nog achteraan dat hij in de afdaling van de Aubisque achterna werd gezeten door een roedel wolven en alleen op die manier opnieuw op het wiel van de Fransman Jérémy Roy geraakte. De overlevering wil ook wat. Maar aan de essentie ga ik niet raken. Puur genot.

Mijmeringen over wat is geweest. Het lijkt het enige wat nog rest voor een man van 36 jaar. ‘Einde verhaal!’, was het eerste wat door mijn hoofd spookte toen ik de berichten las. Maar zeker is dat niet. Thor is taai en zegt voorzichtig dat er wel wat interesse is. Gaat hij dan ergens gratis rijden? Of voor een appel en ei? Geen enkele pro continentale ploeg kan in de buurt van zijn looneisen van de voorbije jaren komen, Hushovd zelf niet meer in de buurt van zijn beste niveau. Een ritje in een kleine ronde, type Poitou-Charentes, kan nog. Maar een zege in een monument? Nee toch. Twee derde plaatsen in Milaan-Sanremo, een tweede en een derde plaats in Parijs-Roubaix. Daar zal het wel bij blijven. Misschien moeten de managers van alle wielerploegen ter wereld een gentlemen’s agreement tekenen: ‘We laten Thor gerust en gunnen hem een mooie oude dag. Niemand trekt aan zijn mouw!’ De wereldkampioen van 2010 moet tegen zichzelf worden beschermd. Het aftakelingsproces bespaard. De minzame Noor verdient het.

(column verschenen in Het Nieuwsblad van zaterdag 14 juni 2014)

Advertenties

4 gedachten over “Afscheid van Thor?

 1. Wat mij enorm stoort, is dat hij enorm veel repliek had wanneer Lance zijn doping biecht heeft gedaan. Was toen al een schim van zichzelf en sinds dien zelfs helemaal onzichtbaar. Zeg dus nu zelf wie er ook aan de doping zat en nu niet meer het niveau van vroeger haalt?

 2. omdat je dus nergens een email kunt vinden om u te contacteren i.v.m. Diabo (noch op de sporza website noch hier) en we zijn overgeleverd aan de twitter en facebook dictatuur dan maar via deze site reageren.
  Kort: diabo geweldig programma, goed gepresenteerd, mooie wisselwering met de grandioze jan mulder. Mulder: briljant, direct, klasse, passioneel, taalvaardig, kennis doch een beetje TE politiek correct. en ja Jan je BENT (NIET was) een Anderlecht icoon…
  Weg met de enkelen die hier weer ‘n’n hollander’ in zien. Een welkome Nederlander, wat een verademing, zelfs de andere panelgasten worden door Jan mee op sleeptouw genomen en worden minder saai. Nu moeten jullie beiden het niveau weten te behouden want de sleur dreigt, dus soms even ‘unwinden’ om het peil -en de kritische touch- op hetzelfde niveau te houden!!! Ik kijk meer uit naar diabo dan naar het echte voetbal zelf. TIEN punten voor jullie beiden en oh ja ik was het bijna vergeten ook een tientje voor Eddy Snelders, die is gewoonweg ook geweldig: goeie analyses, droge humor…keep him sporza en meer jan M.
  Groeten
  rudi uit Lier
  Deze mail behoeft geen reactie, gewoon ff melden wat ik ervan dacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s