Topdokters

Het was de overvloed aan verkiezingsprogramma’s die ons woensdag in de armen van Vier dreef. De indigestie diende zich aan en bijna in koor zeiden mijn vrouw en ik: ‘Genoeg!’. Na zestien jaar begin je mekaar een beetje aan te voelen. En zo kwamen we al zappend bij de reeks ‘Topdokters’ terecht. Ene meneer Kessler werd ontvangen door Dr. Guido Dua, neurochirurg. Op zoek naar een second opinion, want de arts bij wie de man eerder te rade ging, slaagde er maar niet in om een definitieve diagnose te stellen. Dr. Dua ging diagonaal door het dossier van meneer Kessler en kwam met slecht nieuws: ‘Ik vermoed dat u ALS heeft. Amyotrofe laterale sclerose.’ Wat tien dagen later na een batterij testen werd bevestigd. ALS is een vreselijke neurologische aandoening waarvan het belangrijkste kenmerk is dat de zenuwcellen in het ruggenmerg afsterven. Daardoor ontstaat progressief krachtverlies dat uiteindelijk tot de dood leidt door verlamming van de ademhalingsspieren. Ruim tien jaar geleden verloor ik een collega aan deze ziekte waarvan ik tot dan het bestaan niet afwist. Dr. Dua trok zijn wenkbrauwen omhoog en sneerde naar zijn collega die er niet in was geslaagd om dit al veel eerder vast te stellen: ‘Maar allez!’. Specialisten (in om het even welk domein) gunnen mekaar het licht in de ogen niet.

Achteraf hoorde ik dat Dr. Pedro Brugada, de befaamde hartspecialist, ook wel eens in de reeks ‘Topdokters’ opduikt. Brugada had de voorbije week zijn analyse van het dossier Niels Albert klaar nog voor hij het had ingekeken. ‘Ik kan zijn probleem oplossen!’, klonk het zelfverzekerd. Een vernedering voor het specialistenkorps in Antwerpen en Leuven dat Niels Albert tot een persconferentie om zijn afscheid aan te kondigen had gedwongen. Brugada, wereldautoriteit in hartritmestoornissen, verbaasde zich over het feit dat hij niet was geraadpleegd en dacht te weten waarom: ‘Als je in een Fiatgarage vraagt naar een Mercedes zeggen ze dat een Mercedes niet bestaat!’ Als oneliner te smaken. Vanuit het oogpunt van collegialiteit erg patserig. Het ego van meneer doktoor nog groter dan dat van de topsporter. Een oorlogje tussen medische fabrieken uitgevochten op krantenpapier op de kap van een patiënt. Verwerpelijk als je dacht aan de jongeman die net zijn droom had opgeborgen.

Waarom nam Pedro Brugada zelf nog geen contact op met Niels Albert? In alle stilte. Want ik hoop dat hij het – ondanks zijn aanstellerij – toch bij het rechte eind heeft en Niels kan helpen. Komaan, topdokter! Doe het in het belang van de jonge topsporter en in het belang van al wie van gepassioneerde, charmante en humoristische atleten houdt. Wij.

(column verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld van zaterdag 24 mei 2014)

Advertenties

Een gedachte over “Topdokters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s