Talentdetectie

Maxime Vantomme sprintte zich woensdag in Dour naar de zege in Le Samyn. Een wedstrijd van categorie 1.1, even belangrijk als Kuurne-Brussel-Kuurne. Amper goed voor een vierde van de kopij van laatstgenoemde wedstrijd. Minder traditie, op een weekdag en in Kuurne won Tom (van wie we de familienaam al niet meer moeten vermelden om te weten om wie het gaat). Dat Vantomme in Dour de beste was, is een wonder. Niet omdat hij er de mogelijkheden niet voor heeft, maar omdat hij vorig najaar net niet op de keien belandde toen zijn toenmalige team Crelan-Euphony bekendmaakte dat het de wielersport zou verlaten. Een flirt met Lotto-Belisol leverde voor Vantomme niets op. Er was bemiddeling van Jef Braeckevelt en Yves Leterme nodig om hem bij Roubaix Lille Metropole aan een contract te helpen. De oud-premier is van Zillebeke, Vantomme ook. Dat schept een band. Een vriendendienst van de adjunct-secretaris-generaal van de OESO kan je het bezwaarlijk noemen. Het gaat om het redden van een bijna onterecht afgebroken carrière. Het contract bij Roubaix Lille Metropole is van de zijde van Maxime Vantomme nu al vervuld.

Geloof me. Bij Lotto-Belisol – waar overigens meestal prima werk wordt geleverd – hebben ze na het zien van de voorbije drie wedstrijden spijt van hun beslissing. Daar hadden ze maar wat graag Le Samyn gewonnen om het leed van het openingsweekend te verzachten. Daarin werden ze helemaal weggereden. We kunnen er moeilijk bij dat een Belgische World Tourploeg een renner met de capaciteiten van Maxime Vantomme door de mazen van het net laat glippen. Een blunder. De jongste jaren was zijn progressie duidelijk. Nooit te beroerd om te knechten, steeds sterker. In 2013 31e in de Ronde van Vlaanderen, in een groep met Sep Vanmarcke en Matti Breschel. Vantomme kan in dienst van een kopman de finale van een klassieker rijden en zelf winnen in wedstrijden waar de groten hun neus voor ophalen. Met alle respect, maar bij Lotto hebben ze er zo geen vijf. Jens Debusschere is de enige West-Vlaming van de negentien Belgen bij de ploeg. We willen daar niet kneuterig over doen, maar zou het kunnen dat de talentdetectie van Herman Frison zich nog altijd beperkt tot zijn eigen kringetje gegroeid uit zijn verleden in de beloftencategorie? Met deze kritiek kunnen ze twee zaken doen: weglachen of erover nadenken.

En de reactie van Maxime Vantomme op de vraag of dit een grote middelvinger is naar de ploegen die hem niet moesten: ‘Nee, zo zie ik het niet. Ik wil vooral van mijn overwinning genieten!’ Klasse op en naast de fiets. Het type kerel waar je nooit problemen mee kent. Zo’n jongen die je graag in je ploeg hebt.

(column verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld van zaterdag 8 maart 2014)

Advertenties

Een gedachte over “Talentdetectie

  1. Maxim jou tijd komt ook nog. Gebrek aan assertiviteit? Minderwaardige gevoelens? Gebrek aan zelfvertrouwen? Trainen is niet altijd de oplossing vriend. Ik zag het in Oudeburg in 2005, jij kan fietsen.

    Succes,

    Gr,

    Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s