Kakelaar van Spoltore

Gebeef in het wielerpeloton. De Killer van Spoltore kondigde een laatste moordende raid aan. Danilo Di Luca had de lange messen geslepen en de kisten besteld. Nog één keer zou hij uithalen en iedereen uit het wiel fietsen. Het moest een massamoord worden. Dinsdag werd aangekondigd dat Danilo Di Luca een dag later in een interview op de Italiaanse televisie het faillissement van de wielersport zou uitspreken. Hij zou namen noemen en met feiten komen. Niet alleen over chemische doping, maar ook over mechanische hulpmiddelen die al een zestal jaar in het peloton aanwezig zouden zijn. Hij  zou ons eindelijk vertellen wie de echte brommers zijn. Vooral dat laatste triggerde. Het Cancellara-verhaal over de Ronde van Vlaanderen en zijn motorfietsje in 2010 was een stille dood gestorven, maar werd plots opnieuw brandend actueel. Di Luca zou voor opheldering zorgen. Ik kan me zo voorstellen dat in Australië en Argentinië een aantal belangrijke heren uit de wielersport ongemakkelijk op de stoel begon te schuiven bij het horen van de aankondiging.

Een hele dag keken we uit naar het interview. Toen het op televisie passeerde konden we onze ogen niet geloven. Een flirt met het lachwekkende was het. Een spervuur van vragen met kort geknipte antwoorden die vooral bestonden uit gemeenplaatsen: “90% dopeert van de Girodeelnemers dopeert zich!” “De 10% die het niet doet hecht geen belang aan de wedstrijd.” “Ik ken geen enkele renner die zich nooit heeft gedopeerd!” “Een fiets met een motortje is al een jaar of zes mogelijk!” “Van zodra ze wisten dat het bestond, is erop gecontroleerd!” Daar moesten we het ongeveer mee doen. Het interview was niet meer dan een flauw spurtje uit verwrongen ledematen. Van moordenaar tot kakelaar. Mensen uit het milieu stonden zich te verdringen om op de radio hun mening te ventileren en in talkshows op te draven: “Zie je wel! Niets nieuws geleerd. Onze sport is veel properder geworden!” De wielerliefhebber in ons wil ze graag geloven, onze kritische geest  is waakzaam. Laat ons het kind met het badwater niet weggooien. Dat Danilo Di Luca ook zei dat de prooien de jagers nog altijd een stap voor zijn, blijft hangen. En over het gebruik van die motorfietsjes willen we zo stilaan toch ook wel eens het fijne weten. Zijn op die manier nu echt wedstrijden gewonnen?

Di Luca mag als atleet dan wel levenslang geschorst zijn, een blijvend spreekverbod hoeft niet. Maar als hij zijn mond nog eens opentrekt kan hij beter met namen en feiten komen. Enkel op die manier kan hij zijn oude liefde een dienst bewijzen. Nu gaf hij zijn criticasters munitie om zelf te worden afgeknald. Voor hen is de Killer van Spoltore niet meer!

(column ‘Karls klare kijk’ verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld van zaterdag 25 januari 2014)

Advertenties

2 gedachten over “Kakelaar van Spoltore

  1. Inderdaad, het blijft hangen dat de prooien de jagers nog altijd een stap voor zijn. En dat zal ook nooit veranderen zo lang de wereld blijft bestaan.
    Toch mogen en moeten we zelfs geloven in een wielersport met een propere toekomst. Ik schreef er een artikel over met onderbouwing in mijn recent gestarte blog: http://spontanesporters.be/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s