Oscar van de week

Ongeveer 1,3 miljoenen Vlamingen zagen Sven Nys vorige zondag voor de negende keer Belgisch Kampioen veldrijden worden. Dan ben je geneigd om niet te lang te twijfelen en die (Sport)Oscar van de week gewoon aan hem te geven. Maar omdat Sven al zoveel prijzen heeft gewonnen en van een erkenning meer of minder al lang niet meer wakker ligt, schuiven we de trofee graag door naar jong talent: Wout Van Aert! From zero to hero, van anti-held tot held op 24 uur tijd. Van valse start bij de beloften tot eerste overwinning bij de profs in een etmaal. Wout had zich zijn laatste Belgische Kampioenschap bij de beloften wel anders voorgesteld. Een demonstratie voor ogen. Dwanggedachte. Want nog voor de groene lichten aanfloepten al drie fietslengtes los. Verraden door de zenuwen. Bij een valse start schrijft het reglement de uitsluiting voor. Een regel die weinig aan de verbeelding overlaat. De jury sloot hem dan ook eerst uit, besefte plots de draagkracht van de beslissing en ging te rade bij de concurrentie van Van Aert. Dommer kan niet. Bondscoach Rudy De Bie was duidelijk: ‘Dit kan je nooit vragen aan een atleet bij wie de adrenaline net niet uit zijn oren spuit.’

Het gevolg liet zich raden. ‘Ik ben het niet. Er is één renner die niet wil dat je nog start!’, fluisterde een hooggeachte heer van rang en stand Wout Van Aert in het oor. Heer? Neen. Mossel! Pak verdomme je verantwoordelijkheid en schuif die niet door naar jonge snaken die denken dat ze voor dé wedstrijd van hun leven staan. Wie de beelden goed bekijkt, ziet trouwens dat er drie zijn die protesteren. Uiteindelijk besparen zij de wielerbond de schande en veel gezichtsverlies. Wat zou er gebeurd zijn mocht Van Aert fluitend naar de titel zijn gereden? Een klacht van een ander team na de aankomst? Die kans is groot in een wereld van tribalisme waar stammenoorlogen dagelijkse kost zijn. De klacht zou – gezien het reglement geen ruimte laat – niet zonder gevolg zijn gebleven en Wout had zijn trui een paar dagen later mogen teruggeven. In dat geval zou hij ook nooit in Otegem zijn gestart en zijn eerste wedstrijd bij de profs niet hebben gewonnen. Hij mag de collega’s met persoonlijkheid dankbaar zijn.

Benieuwd of de wielerbond de betrokken juryleden op het matje roept. Het gevolg van het gebrek aan daadkracht van volwassen mensen is dat er op Facebook scheld- en dreigpagina’s zijn aangemaakt tegen jonge adolescenten. Een cursus sportpsychologie kan de jury misschien helpen. En Wout Van Aert? Die moet dat BK zo snel mogelijk vergeten en verder timmeren aan zijn carrière. In het geval van Sven Nys wordt op geen enkel moment nog gerefereerd aan gewonnen titels in…de beloftencategorie.

(column Karls Klare Kijk verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld van zaterdag 18 januari 2014)

Advertenties

Een gedachte over “Oscar van de week

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s