Karaktermoord

‘Ik ga eerlijk zijn. Ik vind het leuk!’ Het zijn woorden uit de mond van Dieter Verhaeghe, de organisator van het BK veldrijden dat morgen in Waregem plaatsvindt. Hij deed de uitspraak in TerZake naar aanleiding van de heisa rond de balkjes. De man die uittredend kampioen Klaas Vantornout beschuldigde van een poging tot omkoping, Koen Monu, stond als een plechtige communicant naast de organisator. Ik schrok van de woorden. Alsof het een spelletje was waarbij de geloofwaardigheid van een atleet zomaar mocht worden geofferd. Ik kon mij niet van de indruk ontdoen dat hij en parcoursbouwer Monu complotteerden met één doel: extra publiciteit pakken voor het BK waarvan de voorverkoop niet vlotte zoals werd verwacht. Op elk regionaal medium klonk de noodkreet dat er nog duizenden tickets beschikbaar waren. Niet moeilijk als je in voorverkoop 20 euro en aan de deur 23 euro vraagt. Ik begon te hopen dat iedereen die het interview zag en alsnog van plan was om naar Waregem te trekken, zou beslissen om de wedstrijd op televisie te volgen.

Afijn. De karaktermoord op Klaas Vantornout was gepleegd. Monu, even mediageil als Lesley Ann Poppe, deed zijn verhaal op Radio 1, op Canvas en in alle kranten. Als de vraag kwam of er geld was geboden antwoordde hij: ‘Dat laat ik in het midden!’ Wel met een intonatie die weinig aan de verbeelding overliet. Wie insinuaties niet hard kan maken, houdt beter zijn mond, want richt onherstelbare schade aan. Perceptie is een beest waar niet tegen te vechten is. Ondertussen had Verhaeghe wel een mail naar de ploegleiding van Vantornout gedaan om te zeggen dat er van geld nooit sprake was geweest. Een atleet in de media opofferen voor een late publiciteitscampagne is schaamteloosheid ten top.  Zeker als je een jaar eerder in de kranten van de daken schreeuwde dat een sporter altijd centraal staat. Dat deed Monu voor het BK in Mol. In datzelfde interview klaagde hij aan dat die atleten teveel startgeld vroegen. Wie is die Koen Monu eigenlijk? De man van de dubbele pet? Ex-organisator van motorcrosswedstrijden, overgestapt naar het veldrijden om mee te drijven op de wolken van het succes, oud-manager van Kevin Pauwels (ploegmaat van Vantornout) en goed bevriend met Tom Meeusen. Het moge duidelijk zijn dat de inteelt in deze kleine sport veel te groot is.

Het is traditie dat er voor een BK veel commotie ontstaat. Het is dan ook een wedstrijd die – als je er één Nederlander, één Duitser, één Tsjech en één Fransman aan toevoegt – als wereldkampioenschap kan worden beschouwd. De paarden worden morgen om 15u losgelaten op de renbaan van Waregem. En de ezels? Zij balken ondertussen rustig verder.

(column verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld van zaterdag 11 januari 2014)

Advertenties

10 gedachten over “Karaktermoord

 1. dat zijn dan de mensen die de sport kapotmaken en absoluut geen scrupules hebben om de atleten tegen elkaar op te zetten.Anderzijds klagen dat de renners teveel startgeld vragen! maar dat zij ondertussen meer dan genoeg meesnoepen van die pot komen ze niet zeggen en ga maar kijken het zijn geen sukkels, maar ja ze verdienen waarschijnlijk maar margarine op hun boterham (hum hum)inplaats van boter. grt D.Polspoel

 2. “Den spijker op de kop slaan” heet dat dan. Toch het gevoel dat het slijk der aarde meer en meer zijn intrede doet. Dat is jammer, maar onvermijdelijk..
  Ik ben het overigens eens met Wuyts als hij zegt dat er in Wallonië nog veel onontgonnen ‘veldwerk’ ligt. Mss moet er daar wel eens werk van gemaakt worden..

 3. Beste Karl,

  Het siert je, dat je deze karaktermoord aan het licht brengt. De media springen maar al te vaak graag op nieuwtjes. Zij geven die dan ongenuanceerd, zoniet extra karikaturaal weer. Een oneliner is vandaag het hele verhaal, de waarheid…
  Het lijkt mij een uitstekend onderwerp om schimmige figuren in de sportwereld eens van naderbij te onderzoeken… Je collega Vranckx, hanteert een stijl, die wat mij betreft, naadloos aansluit bij deze “onder”wereld.

  Een fijn weekend gewenst en ik zal alvast een beetje supporteren voor Klaas, vanuit mijn zetel.

 4. Helemaal mee eens Karl. Alleen moet het eens gedaan zijn om het BK een WK min het handjevol buitenlanders te noemen. Niet eervol tegenover die buitenlanders en het klopt ook niet, op het BK is de regenboogtrui NIET te winnen en die is magisch.
  Maar nogmaals, voor de rest een mooi stuk dat klopt als een bus. Hopelijk lezen de organisatoren dit ook…
  Al zullen die eens glimlachen en verder gaan met centjes tellen… 😦

 5. – Och, die organisator mag zeggen wat hij wil. Zo lang de media het niet oppakken en het dagenlang alom uitsmeren, zou niemand het weten. Maar de media spelen die spelletjes zo graag mee. Toen ik nog sportjournalist was, zouden wij dat gekwaak niet eens vermeld hebben. Nu wel.

 6. Beste Karl, goede column, overschot van gelijk, verdediger van de sportman. ik ben fan. Maar was het nodig om bij de beschrijving van mediageile Monu in dezelfde zin 2 andere sportmannen aan hem te linken? Of bedoel je daar eigenlijk gewoon niets mee?

 7. Ferm geschreven!
  Maar is het niet de media wat tijdens de cross allerlei mensen voor de camera zet? Ploegleider, manager, trainer, parcourbouwer en organisator, … En wat die meestal vertellen geeft echt geen meerwaarde aan het kijkgenot van de kijker. Veel euhs en ahs, maar voor de rest niks en elke week dan nog eens hetzelfde.
  Maar ik ben een crossfan! En filter de zever allemaal weg! Ook van de commentatoren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s