Rijsttaart

Proficiat, Magnus Carlsen! Een week nadat hij wereldkampioen schaken is geworden, viert de Noor vandaag zijn 23ste verjaardag. Carlsen versloeg in het Indiase Chennai de 20 jaar oudere titelverdediger Viswanathan Anand met 6,5-3,5. ‘Een jongensdroom was dat niet’, zei de jonge wereldkampioen na afloop. ‘Ik wilde als kind vooral schaken en plezier beleven. Meer niet!’ Op zijn dertiende werd hij wel al grootmeester. Carlsen is de op één na jongste wereldkampioen ooit. Garri ­Kasparov was een paar maanden jonger toen hij in 1985 Anatoli Karpov onttroonde. Kasparov maakte later naam door Deep Blue, de door IBM ontwikkelde schaakcomputer, te verslaan en met zijn acties tegen Poetin in zijn streven naar Het Andere Rusland.

Magnus Carlsen
Magnus Carlsen

Magnus Carlsen, hij lijkt op een kruising van Sergei Bubka, Niels Albert, Luca Brecel en The Hulk. Een gewone jongen met een uitgesproken onderkaak en de ogen diep in de kassen. Tussen zijn schaakpartijen door speelt hij basketbal en voetbal. Zeker niet wereldvreemd. Uitgezakt in een kuipzetel stond hij na de tweekamp in Chennai heel rustig een interviewster te woord. Ze wilden weten wat zijn vader zei toen hij van de schaaktafel kwam met de wereldtitel op zak. ‘Dat weet ik niet meer’, lachte hij. ‘Ik was wellicht aan het sakkeren over een gemiste kans tijdens die laatste partij die op remise eindigde!’ Op zijn linker- en rechtermouw kleefden badges van sponsors. Ook het hemd onder zijn kostuumvest vertoonde logo’s van gulle schenkers. 1,1 miljoen euro levert zijn eerste wereldtitel hem op. Schaken als big business. Niets nieuw. De geniale gek Bobby Fischer kreeg in 1992 al 3 miljoen dollar voor een partij tegen Boris Spasski. Een wedstrijd die plaatsvond in het voormalige Joegoslavië. Omdat er VN-sancties tegen Joegoslavië golden, had de Amerikaanse regering de match verboden. Fischer spuwde toen voor de camera’s op de brief waarin het State Department hem de partij verbood. Hij won met 10-5.

Volgens de legende vond de Indiase wijze Sissa ben ­Dahir het schaakspel zo’n 1.500 jaar geleden uit. Hij leerde het aan koning Shirham. Die was zo enthousiast dat hij de uitvinder rijkelijk wilde belonen. De slimme Sissa zei: ‘Majesteit, geef me één graankorrel om op het eerste vakje te leggen, twee om op het tweede vakje te leggen, vier om op het derde vakje te leggen, acht voor het vierde vakje en laat mij zo elk van de vierenzestig vakken van het schaakbord bedekken.’ De koning was stomverbaasd door de bescheiden vergoeding die hij vroeg, maar toen de hofwiskundige had becijferd om hoeveel rijstkorrels het ging, verdween de verbazing. In totaal zouden ruim 18 triljoen rijstkorrels nodig zijn. Veel meer dan de hele wereldproductie bij elkaar. Schaken, een spel voor slimme mensen.

Vanmiddag staat er ten huize Carlsen rijsttaart op de tafel om zijn 23e verjaardag te vieren en als eerbetoon aan Sissa. Het lijkt me niet meer dan normaal.

(column verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld van zaterdag 30 november 2013)

Advertenties