Kristal

Serena Williams viert op de Masters in Istanbul een kristallen jubileum. Vijftien jaar draait ze mee aan de top…correctie…is ze de top van het vrouwentennis. Zeventien (17!) Grand Slamzeges staan er op de wel gevulde erelijst. Een tijd heeft ze tegenstand gekend. Toen haar zus Venus en onze Kim en Justine op hun hoogtepunt waren. Momenteel is Serena de koningin van het wel heel dorre land der tennis spelende dames. Op de Masters versloeg ze in de rode groep achtereenvolgens Angelique Kerber met 6-3 en 6-2, Agnieszka Radwanska met 6-2 en 6-4 en Petra Kvitova met 6-2 en 6-3. Goed voor 140.000 dollar per zege. Met de deelnamepremie van 135.000 dollar een extraatje van 555.000 dollar. Verdiend in minder dan 3 uur en dan moeten de halve finale en finale nog komen. 52 miljoen dollar aan prijzengeld heeft de Amerikaanse in die vijftien jaar bij mekaar gespeeld, publicitair is ze zo mogelijk nog interessanter en ze heeft humor. ‘Geen enkele sportvrouw heeft borsten zoals ik!’, lachte ze een maand geleden. Wie kan haar tegenspreken? Er ligt inderdaad veel sprokkelhout voor de deur ten huize Williams. Mocht het budget van Belgomilk toereikend zijn, gebruikten ze Serena als campagnebeeld.

Ik was erbij toen Serena in 1999 in New York haar eerste Grand Slamtornooi won. Nooit had het zover mogen komen. In de derde ronde speelde ze tegen Kim Clijsters. Kim, net 16 jaar geworden en 98e op de wereldranglijst. Haar vierde ronde op Wimbledon dat jaar (waarin ze verloor van Steffi Graf) had in eigen land heel wat weerklank gekregen, in New York was ze nog onbekend. De wedstrijd tegen Serena stond geprogrammeerd op de Louis Armstrong baan. Kim won de eerste set met 6-4 en dat nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje. De match werd verder gespeeld achter gesloten deuren. Geen zitje bleef onbezet. Williams knokte zich terug in de wedstrijd. Elke slag beukte in als een voorhamer op een aambeeld. Maar dat kleine meisje uit Bree bleef bijna alle ballen halen. In de tweede set verzoop ze even. Ze verloor die met 6-2, maar in de derde set liep Kim 5-3 uit en was ze klaar om voor dé sensatie van de US Open te zorgen. Serena bleef onverstoord de lijnen opzoeken en vond die plots opnieuw. Ze won vier spelletjes op rij, deed dat ook met de volgende vier wedstrijden en eigende zich haar eerste Grand Slamtornooi toe. Een paar dagen later vierde ze haar 18e verjaardag. Serena Williams mag – door haar morfologie – soms wat log en traag ogen. Schijn bedriegt. Serena is een topatlete die souplesse, spierkracht en explosiviteit op een unieke manier verenigt. Al vijftien jaar lang! Het kristal is haar gegund!

(column verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld van zaterdag 26 oktober 2013)

PS: Ondertussen heeft Serena Williams de Masters 2013 gewonnen. Goed voor nog eens anderhalf miljoen dollar aan prijzengeld.

Advertenties