Bo(no)bo

‘Timmers niet opstellen in de reeksen van de 4×100 meter vrije slag is misplaatste arrogantie’, ‘Dat de leden van estafetteploeg niet samen op stage trekken, is omdat de coaches niet overeenkomen’, ‘Na dit WK moeten we een grondige evaluatie maken.’. Michel Louwagie voelde zich deze week geroepen om krantenkoppen te maken die door het papier zouden snijden. Als een aap klopte hij zich op de borst. Op die manier maakte de voorzitter van de zwembond het proces van zijn zwemmers en coaches in kranten, op radio en televisie nog voor het tornooi in Barcelona goed en wel was begonnen. De negatieve perceptie rond de Belgen op het WK was geïnstalleerd. Negativiteit gevoed van binnen de eigen federatie. Een communicatieve miskleun.

Louwagie, voorzitter van de zwembond en manager van AA Gent? Zijn de twee wel verzoenbaar? Waar waren de gedachten deze week het meest: bij Brecht Dejaegere of bij Pieter Timmers? Wie kritiek geeft, moet ook voor de spiegel durven staan. Een bondsvoorzitter moet problemen oplossen. Intern. Niet in een gazet. Waarom doet hij er niets aan als coaches niet overeenkomen? Geen zin in of te weinig tijd? Michel Louwagie wekt naar de buitenwereld toe de indruk dat zijn eigen federatie een allegaartje van amokmakers en arrogante kwasten omvat.

‘Voor Brian Ryckeman (zilver op de 25 kilometer in open water) heb ik veel respect. Ik zal eens kijken of ik niet aan een paar sponsors geraak!’ Bobo-praat die ik van de intelligente Louwagie niet had verwacht. Alsof de naam Ryckeman nu pas opduikt. Brian had die financiële steun een paar jaar geleden al moeten krijgen. Iedereen zag het potentieel van de superatleet. Mag je van iemand met het commercieel talent van Michel Louwagie niet verwachten dat hij zijn netwerk aanspreekt om dit soort atleten al van bij de kiem te ondersteunen of een structureel financieel kader voor een sterke generatie Belgische zwemmers te scheppen? Of zijn er grenzen aan fondsenwerving? Voor iemand als Paul Gheysens van Ghelamco is het budget dat nodig is om Ryckeman perfect te laten functioneren nochtans peanuts.

Wie is eigenlijk de communicatieverantwoordelijke bij de zwembond? Louwagie zelf? Dan heeft hij de voorbije week nog slechter gescoord dan sommige van zijn zwemmers. Als hij – met zijn uithaal in de pers als bron van motivatie – nu ook het krediet van het Belgische record op de 4×200 meter vrije slag opeist, moeten er maatregelen volgen. Ronald Gaastra vatte de situatie in één zinnetje samen: ‘Ah, Michel Louwagie, dat is een voetbalman!’ Enerzijds topmanager van AA Gent en anderzijds bondsbons bij de zwemfederatie. Nee toch?! Michel, plus est en vous!

(column verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld van zaterdag 3 augustus 2013)

Advertenties