Third Party Ownership

Ongezelliger plekjes dan het Stade Louis II in Monaco. Ze bestaan niet. Een stadion met een atletiekpiste en een capaciteit van 18521 toeschouwers in de wijk Fontvieille.
De enige constante is dat er nooit sfeer hangt. Met alle respect voor de operationele directeur Filips Dhondt, maar AS Monaco is een club zonder ziel. Emotieloos. Zonder achterban, de hartslagader van elke voetbalploeg. De kampioen van de Franse Ligue 2 trok het afgelopen seizoen gemiddeld 5295 bezoekers en strandde daarmee op de dertiende plaats in de tweede klasse. Het laatste jaar dat Monaco in de Ligue 1 actief was, kwamen gemiddeld 6905 mensen voetbal kijken in het Stade Louis II. Cijfers om bij te wenen.

En daar gaan straks dus ondermeer Moutinho, Rodriguez en Falcao spelen. Een stunt mogelijk gemaakt door de steenrijke Rus Dmitry Rybolovlev. Die is op een feestje op een plezierjacht ooit eens aan de praat geraakt met Prince Albert. Hij vroeg hem of hij geen opslagruimte in het Stade Louis II op overschot had. Daar heeft Dmitry dan een paar vrachtwagens roebels en euro’s gelost. Naar verluidt heeft de zakenman drie mensen in dienst die het geld met de riek om de paar dagen omdraaien om het voor opstijgend vocht te behoeden. 130 miljoen euro is er uit die kelder gehaald om drie spelers te kopen. Zestig (!) miljoen euro voor Falcao alleen.

Bedragen die het gevolg zijn van Third Party Ownership. Simpel gesteld: een investeringsgroep recruteert jonge spelers in Zuid-Amerika en biedt ze in ruil voor een deel van hun transferrechten een hoger loon, een goede agent en sponsordeals aan. Op een dag willen die investeerders uiteraard ook cashen. Zo bezit Doyen Sports, het bedrijf van Jorge Mendes (ook agent van Ronaldo) en Peter Kenyon (voormalig directeur van Chelsea) 60% van de transferrechten van Falcao. Gefaseerd verkregen bij Porto en bij Atletico. Dat kon de transfersom van 40 miljoen euro aan Porto niet betalen waarna Doyen Sports nog wat meer macht verwierf op de Colombiaan. Na de gedane investeringen leek 60 miljoen euro een aanvaardbaar bedrag voor Doyen Sports. Zo hoog dat ploegen als Chelsea, Manchester City en Real Madrid afhaakten en één van de drie beste spitsen van de wereld straks gewoon in Monaco voetbalt. Radamel Falcao is lijfeigene van het systeem van Third Party Ownership. Maar dan wel een slaaf die wekelijks 300.000 euro gaat verdienen. Luxe en weelde in hopen, maar voetbalplezier? Dat gaat hij maar een paar keer per jaar meer ervaren. Als Monaco op bezoek gaat bij Marseille bijvoorbeeld. Dan zullen ruim 50.000 toeschouwers op de tribune zitten. Daar moet de ploeg van het prinsdom acht thuismatchen voor spelen.

(column verschenen in Het Nieuwsblad op zaterdag 1 juni)

Advertenties