Chinese vrijwilliger

‘Schooljongen steelt eerste dag van de Masters’, kopte de Wall Street Journal gisteren. Guan Tianlang was op donderdag dé sensatie de Masters, het eerste van vier Majortornooien in een golfseizoen. De enige Major ook die elk jaar op dezelfde baan wordt gespeeld, die van de exclusieve Augusta National Golf Club. Guan is Chinees en met zijn 14 jaar de jongste deelnemer ooit. Vorig jaar Aziatisch amateurkampioen geworden en daarmee verzekerd van deelname aan de Masters. Scepsis was zijn deel aan de vooravond van het tornooi. Levende golflegende Colin Montgomerie liet zich tijdens de voorbeschouwing op Sky Sports ontvallen dat Guan al lang blij mocht zijn als hij zijn eerste ronde van 18 holes in 80 slagen zou afwerken. Het werden er 73, 1 minder dan onze Nicolas Colsaerts en 2 minder dan de uittredende kampioen Bubba Watson. Het leverde Guan op hole 18 een staande ovatie van het publiek op. De tweede ronde speelde hij gisteren in 75 slagen inclusief strafslag wegens te traag spel. Nog altijd vijf minder dan de door Monty voorspelde 80 en goed genoeg om de cut te halen. Iets wat van Colsaerts, Poulter, Harrington en Simpson – om er maar een paar te noemen – niet kan worden gezegd.

Het 14-jarige kind uit Guangzhou had de hulp van zijn caddie nodig om zeker te zijn dat de scorekaart correct was ingevuld, maar de vijf sterretjes van de Chinese vlag op de linkerborst van Guan lichtten op van trots. China als golfnatie. Een markt die nog maar net is aangeboord. Op korte tijd zijn er ruim 600 golfbanen geopend. Dat heeft alles te maken met de intrede van de sport op het Olympische programma. In Brazilië worden over drie jaar voor het eerst golfmedailles uitgereikt. Toen dat nieuws bekend werd gemaakt, gingen in Peking de ogen open. De voorzitter van het Chinees Olympisch Comité ondernam onmiddellijk actie. Hij contacteerde Pete Cowen, één van ’s werelds meeste gerenommeerde coaches in de sport: ‘Of hij China in 2020 al Olympische golfmedailles kon bezorgen? En hoeveel Chinezen hij daarvoor dacht nodig te hebben? Twintig duizend, honderd duizend, een half miljoen?’ De ton waarin naar talent kan worden gegrabbeld is uiteraard bijna nergens zo gevuld als in China. Volksrepubliek met 1,35 miljard inwoners.

Eén ding hadden ze over het hoofd gezien. Dat Pete Cowen een man van principes is. Toen hij de Chinezen vroeg wat er met de duizenden spelers die het niet haalden zou gebeuren, gaven ze hem het verkeerde antwoord: ‘Dumpen!’ Geen sociaal vangnet voor zij die niet goed genoeg blijken. Verloren carrières, levens op de rand van het faillissement. Cowen paste voor de opdracht. Ondertussen zal er ongetwijfeld wel een andere gek, die geld wel boven zeden verkiest, gevonden zijn. Guan Tianlang zit duidelijk in het kamp der gelukkigen. Een positie die niet voor elke Chinese vrijwilliger is weggelegd.

(column verschenen in Het Nieuwsblad van zaterdag 13 april 2013)

Advertenties