S.O.S. Andy!

‘Andy blijft onze kapitein en we gaan er alles aan doen opdat hij de ploeg kan leiden in de klassiekers en de Tour.’ Het zijn woorden van Flavio Becca, de baas van Andy Schleck. En ook: ‘We weten nog niet of we hem een boete gaan geven omdat hij stomdronken in een hotellift is aangetroffen. We willen eerst zijn kant van het verhaal horen.’ Als ze beslissen om hem een boete te geven, overweeg ik om een klacht neer te leggen tegen Becca. Wegens poging tot moord. Het verhaal van Andy Schleck is niet dat van een dronken topsporter uit op een verzetje. Wel dat van een hopeloos op de dool zijnde jongeman zwalpend op een zee vol draaikolken en woeste golven. Andy Schleck is in zijn hoofd al een hele tijd geen topsporter meer. Duw hem niet nog dieper in het moeras, maar leg zijn ziel aan de trekhaak van een psychiater. Dringend.

Verslaafd aan alcohol. Duidelijk. Dol op pillen. Allicht. Gewoontes gevoed door de soms ondraaglijke last van de weelde en de prik- en slikcultuur van zijn biotoop. Waarschijnlijk. Al hebben we voor dat laatste geen bewijzen. Toch is alles vreselijk herkenbaar. Pantani, Jimenez, Vandenbroucke,… De symptomen vertonen te veel parallellen met de levenswandel van de gesneuvelde helden om ze niet te zien. Destijds werden de ziekteverschijnselen – want dat zijn ze – veel te lang genegeerd. Dat mag niet nog eens gebeuren. Sommige mensen zijn allicht niet te redden, maar het niet proberen staat gelijk met schuldig verzuim.

Andy Schleck nog klaarstomen voor een hoofdrol in de Ronde van Frankrijk van dit jaar is onbegonnen werk. Vergeet de wielrenner Schleck, denk aan de mens Andy. Een totale koersonthouding is de enige optie. Hem nu extra druk opleggen, staat gelijk met het afroepen van het noodlot. Als dat voor de sponsors van zijn ploeg niet te verzoenen valt met gedane investeringen wordt nog maar eens duidelijk dat deze wereld vooral met opportunistische klootzakken is bevolkt. Andy Schleck heeft zijn werkgever de voorbije jaren genoeg publiciteit bezorgd om nu even wat tijdskrediet te kunnen krijgen. De grootste overwinning die voor Andy nog is weggelegd, is die van het herwonnen geluk. Iemand moet de tekst van het nummer Ploegsteert van Het Zesde Metaal dringend in het Engels vertalen en naar zijn entourage en zijn manager opsturen: Ambitie trekt ip overmoed. Ze zijn rap te verwarren. Een huis buiten proportie en een pote veel te sjieke karren. ’t was leven ip te groot verzet. ’t probleem van slechte maten. Ze staan altijd klaar, aasgieren en sjacheraars.’ Red Andy Schleck! Ondertussen gaan wij wel volledig op in Milaan-Sanremo. De realiteit van het leven is nietsontziend.

Advertenties