Persoonsgebonden

Moussa Dembélé op vrouwendag op de voorpagina van een krant omdat hij schaduwbokst met zijn zus. Wat zou Delfine Persoon ervan denken? Zij is wereldkampioene boksen bij twee bonden (WIBF en IBF), maar werd tot dusver vooral geweerd van covers. We slaan – ook op televisie – door in de berichtgeving over voetbal en wielrennen. Moussa Dembélé op de frontpagina, Bart Swings (klaar voor de laatste manche van de wereldbeker) en Hans Van Alphen (Olympische held op de operatietafel) weggestopt in hoekjes op de binnenpagina’s. Wat voetballers doen als ze niet op het veld staan of wielrenners als ze niet op een fiets zitten, lijkt in dit land stilaan belangrijker dan de prestaties van atleten uit andere disciplines. Beangstigend.

Ik heb Delfine Persoon twee weken geleden in de Mediamarkt van Roeselare in lingerie gezien. Ik was in de winkel om een koffiezetapparaat te kopen en stelde tot mijn verbazing vast dat er een weging van een boksmeeting plaatsvond. In de afdeling multimediaspeakers staat een klein podium opgesteld. Daarop een ouderwetse weegschaal. Eén voor één worden ze gewogen, de boksers die een dag later in zaal Schiervelde de nobelste aller sporten zullen beoefenen. Schoenen, broek, jas, T-shirt zonder gêne uit in de winkel en in slip op het podium. Man of vrouw. Een onderscheid wordt niet gemaakt. Zo staan ook de Afrikaanse kampioene Fatuma Zarika en Delfine Persoon, die laatste in een mooi blauw lingeriesetje, halfnaakt in de Mediamarkt. Afgetraind als topatletes tussen de slimme televisies, microgolfovens en de USB-sticks. Een vreemd gezicht. Een lauw applausje van de dertig toeschouwers is hun deel als blijkt dat ze moeiteloos onder het voorziene competitiegewicht blijven.

De Afrikaanse kampioene is een dag later geen partij voor de agente bij de Brugse spoorwegpolitie. Persoon domineert de kamp en wint overtuigend op de punten. Ik lees het twee dagen later in een artikeltje van 8 lijnen in de krant. Naast haar wereldtitels heeft ze nog maar één onderscheiding in ontvangst mogen nemen. Ze is in 2012 verkozen tot sportvrouw van de provincie West-Vlaanderen. En af en toe is er een scheutje erkenning van een pendelaar vertelt ze me op de uitreiking van die trofee: ‘Kijk, dat is die flik die bokst!’ Ze glimlacht als ze het vertelt. Delfine Persoon bokst op 29 maart in Gent een eliminatiegevecht voor de WBC tegen de Bulgaarse Petkova. Als ze wint, komt er ook in die bond een wereldtitelgevecht. Ik koester de hoop dat we met zijn allen aandacht zullen besteden aan haar prestatie. Maar een voorpagina? Ik betwijfel het. Die is voorbehouden voor persoonsgebonden schaduwgevechten.

(column verschenen in Het Nieuwsblad op zaterdag 9 maart 2013)

Advertenties