Louisville

Sven Nys mag zich een dag langer dan gepland wereldkampioen noemen. Achter de gulzige glimlach na de aankomst ging veel symboliek schuil. Eindelijk nog eens een regenboogtrui. Sven komt als enige winnaar uit Louisville terug. Niemand die het hem misgunt. De rest verliest wel: atleten (wat een klucht), toeschouwers (zonde van de centen), organisatie (ja, we zijn sukkels), veldritpers (waar houden wij ons mee bezig?) en de Internationale Wielerunie (onze incompetentie is bevestigd). Andermaal. Het wassende water van de Ohio-rivier deed zelfs in het hoofdkwartier in Zwitserland de plankenvloer kraken. Als moeder natuur zich nu ook nog eens tegen de UCI gaat keren, is het einde nabij.

Maar voorzitter Pat McQuaid is een positivo. Hij zal het voordeel van het aangepaste programma benadrukken: een hele zondag in een Irish Pub in Louisville. Er zijn ergere dingen in het leven. In Aigle gaan ze de kampioen Sven Nys nu gretig misbruiken om de gebreken van de organisatie toe te dekken. Het begrip schaamteloosheid staat zonder twijfel in de statuten van de UCI. Het veldrijden de UCI of de UCI het veldrijden? Je kan je afvragen wie wie nodig heeft. Dat cyclocross nooit een internationale sport wordt, weten we al lang. Pogingen tot internationalisering (het begrip mondialisering durven we al lang niet meer in de mond te nemen) leiden keer op keer tot een fiasco. Een wereldbekercross in Rome wordt gereden voor 800 toeschouwers en gefilmd met 6 camera’s bediend door gepensioneerd renbaanpersoneel. Een aanfluiting voor de kwaliteitseisen van goede televisie. Een WK in de Verenigde Staten. Op papier klinkt het aanlokkelijk, in de praktijk is het vergelijkbaar met een wedstrijd schijt-je-rijk op een voetbalveld in Assenede. Folklore. Een mislukte poging tot dollar grabbing van de UCI. Om de organisatie in Louisville van het bankroet te redden moest een Nederlander bijspringen om de sponsorwerving aan te zwengelen. De televisieregisseur was een Belg. Hij beschikte wel maar over 12 camera’s. Dat zijn er 6 meer dan in Rome, maar nog altijd 10 minder dan op het Belgisch Kampioenschap in Mol. Daar waren er 22 camera’s voor 17 renners. Meer camera’s dan coureurs. Het klinkt belachelijk, maar is wel essentieel. Het succes van een sport hangt samen met de manier waarop die in beeld wordt gebracht. Nog een geluk dat in Louisville alle WK’s op één dag werden gereden. Zo stond er toch nog volk langs het parcours en wordt de indruk gewekt dat de Amerikanen storm lopen voor de cross. Wat zouden ze?!

Als renners en managers de koppen bij mekaar steken, kunnen ze maar één ding besluiten: ‘We hebben de UCI niet meer nodig!’ Waarom geen BeneLiga oprichten? België-Nederland in het veld. Vanderpoel, Teunissen en van der Haar tegen de Belgen. Die paar Tsjechen, Fransen en Zwitsers komen de hoop wel vullen, zoals ze dat nu ook al doen. Er valt een mooi business-model rond te bouwen. Geld afstaan aan de Internationale Wielerunie is dan niet meer nodig. Die heeft ondertussen genoeg bewezen niet voor een meerwaarde te kunnen zorgen. Wie neemt het initiatief?

(column verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld van zondag 3 februari 2013)

Advertenties