RSVP

RSVP. Répondez s’il vous plaît. Het stond onder de uitnodiging die op Kerstavond in de mailbox van Nicolas Colsaerts viel. En of de beste Belgische golfer zal antwoorden. Een mooier kerstgeschenk kon hij zich niet inbeelden. De uitnodiging zag er uit als de faire-part van een huwelijksfeest en kwam van William Porter Payne, voorzitter van de Augusta National Golf Club in Georgia. Die club fungeert elk jaar als thuisbasis voor de Masters, één van de vier belangrijkste golfwedstrijden op de kalender. Colsaerts is pas de derde Belg die zo’n invitatie afdwingt. ‘The Board of Governors of The Augusta National Golf Club cordially invites you to participate…’ De woorden wiegden ongetwijfeld een hele avond lang op de oceaanbries en in het hoofd van de Brusselaar. Hij bereidt het nieuwe golfseizoen momenteel voor op het eiland Mauritius.

Nicolas Colsaerts klaagt de jongste weken in interviews over een gebrek aan erkenning in België. Nochtans valt het nogal mee in een land dat helemaal geen golfcultuur kent. Hij begrijpt niet dat hij hier na zijn prestaties van het afgelopen jaar niet in de top-3 van beste sportmannen van 2012 is beland. Wat wil hij? Negentig procent van de sportjournalisten heeft nog een nooit een club van dichtbij gezien. Minstens één collega van me ging achter mijn rug bij de baas klagen omdat we de slotdag van de Ryder Cup hebben uitgezonden. Bekrompen geesten heb je overal. Het spectrum vaak niet breder dan de teletekstpagina met de voetbaluitslagen. Driekwart van de stemgerechtigden ziet golf niet als een volwaardige sport. Het argument is dat er geen cardiovasculaire activiteit zou zijn door de beoefening van de sport. Als je die redenering volgt, moet je schoonspringen ook van de lijst schrappen. Volstrekt belachelijk. Golf op recreatief niveau is geen topsport, zoals triatlon op bescheiden niveau dat ook niet is en wielertoerisme al helemaal niet. Maar golf aan het tempo en op de manier waarop Nicolas Colsaerts het speelt, is absolute topsport.

In bovenstaande context is het wonderbaarlijk dat hij in het referendum Sportman van het jaar toch 237 punten achter zijn naam kreeg, amper 5 minder dan Vincent Kompany. Golf zal bij ons nooit in de top-5 van populairste sporten belanden. Daarvoor hebben we te weinig plaats om het te spelen. In Zweden heb je ondertussen wel ruim een half miljoen golfers op een bevolkingsaantal dat aanzienlijk kleiner is dan dat van ons. Bloso heeft van golf in 2013 sport van het jaar gemaakt. Het is een begin. Maar Nicolas Colsaerts doet er beter aan zich vooral niet te ergeren aan wat niet is. Het zal hem nog een aantal jaren veel energie besparen.

(column verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld op zondag 30 december 2012)

Advertenties