Luxeproblemen

11.186 mensen namen tot gisteren om 17u11 deel aan een Sporzapoll over wie zij als sportman van het jaar zien. Ruim representatief in de leer van de statistiek. De keuze moest worden gezocht binnen het kransje van de drie genomineerden: Wielrenners Tom Boonen, Philippe Gilbert en tienkamper Hans Van Alpen. 59(!) procent van de deelnemers aan de poll vindt dat die laatste dé sportman van het jaar is. Boonen moet zich tevreden stellen met 35% van de stemmen, Gilbert met 6%. De wielrenners samen komen aan twee derde van het totaal van de tienkamper. Hallucinant in een koersgek land, maar tegelijkertijd ook een fijn signaal. Het spectrum is voor de bezoekers van sportwebsites breder dan de wielerwereld. De overwinningen in Götzis en Talence en de vierde plaats van Hans Van Alphen op de Olympische Spelen zijn niet onopgemerkt voorbijgegaan. Terechte erkenning voor een groot atleet. Het zal de tonus van zijn motivatie op scherp zetten voor de jaren aan de top die hem nog resten.

Toen de genomineerden werden bekendgemaakt, ontstonden op de sociale media quasi onmiddellijk verhitte discussies. Waar waren voetballer Vincent Kompany, karabijnschutter Lionel Cox en golfer Nicolas Colsaerts gebleven? Respectievelijk kampioen met Manchester City in de Premier League, vice-Olympische Kampioen (en de enige Belgische man met een medaille in Londen) en de winnaar van het WK matchplay en de Ryder Cup. Aan de collega’s die voetbal maar een spelletje vinden en karabijnschieten en golf liever niet onder sport catalogeren: stik in het universum van jullie eigen waarheid!

We hebben luxeproblemen bij de verkiezing van de beste sporter van 2012. We kunnen het moment beter koesteren dan er veel gezever en gezanik aan te wijden. Iedereen die vindt dat Hans Van Alphen de trofee moet krijgen, moet zich nu al wapenen tegen de frustraties van de verkiezingsavond. Een glazen bol heb ik niet, maar ik durf nu al te voorspellen dat Tom Boonen sportman van het jaar wordt. Het wieler-DNA is in de Belgische sportjournalistiek een pak dominanter dan dat van de atletiek. En wie kan het de journalisten – want zij stemmen – straks kwalijk nemen dat ze de winnaar van de E3-Prijs, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, het Belgisch Kampioenschap en Parijs-Brussel tot sportman van het jaar verkiezen? Niemand. Echt niemand. Een domme keuze kan je het bezwaarlijk noemen. Overigens blijft het maar een titel. En van eer en roem kan je geen boodschappen doen. Wie het ook wordt: Tom Boonen, Hans Van Alpen of toch Philippe Gilbert?! Het afgetrainde lichaam zal op maandag 17 december in perfecte zit door het krantenpapier snijden. Weelde in crisistijden.

(column verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld van zondag 18 november 2012)

Advertenties