The Crucible

254 punten! 90 meer dan veldloper Jeroen D’Hoedt en 113 meer dan judoka Lola Mansour. Twee jaar geleden werd snookerspeler Luca Brecel in Oostende met voorsprong tot belofte van het jaar gekroond. De trofee ging naar een raspaard in een onconventionele sport. Onverwacht, maar verdiend. De atletiek- en judodelegatie slikten, maar deden er niet meewarig over. Brecel, 15 jaar toen, was in 2010 Belgisch en Europees Kampioen geworden…bij de seniors. Spreken deed hij niet, spelen wel. Speedsnooker tegen Dennis Taylor, wereldkampioen in 1985 na een bloedstollende finale tegen Steve Davis. Luca was toen nog lang niet geboren, maar moet die finale al eens op video hebben gezien. Hij keek in de vochtige coulissen van Het Kursaal met ontzag naar de Noord-Ier, knikte bij elk woord dat Taylor zei. Aan de tafel zou hij de man met de legendarische bril wel kloppen, omdat het zo hoorde. Luca stapte schuchter uit de anonimiteit en nam met een brede glimlach de trofee in ontvangst. Zijn vader Carlo maakte zijn gedachten af en sprak een dankwoord uit. Luca Brecel was naast Philippe Gilbert en Kim Clijsters één van de sterren van de avond, zonder zijn stem te laten horen.

Dat wisten we op voorhand al. Vader had het ons ingepeperd: ‘Ik neem de honneurs waar, Luca zwijgt omdat hij dat wil!’ ‘En omdat jij dat wil’, dacht ik toen. Maar het was de juiste keuze. Luca, van nature introvert, kan de bescherming gebruiken. Als je alle leeftijdsrecords breekt, word je meer als curiosum dan als topsporter beschouwd. En dat verkoopt: curiosa en borsten. Voor je het beseft, word je geleefd. Brecel is op weg om een ster in het universum van keu en zwarte bal te worden. Straks om elf uur begint hij in The Crucible in Sheffield als jongste speler ooit aan een wereldkampioenschap. Zijn tegenstander is Stephen Maguire, nummer 7 van de wereld. En dat hoeft geen eindstation te zijn. Maguire heeft angst voor de kleine Belg die het zonder steun van wie dan ook doet.

Het kabinet Muyters beschouwt snooker niet als topsport, Bloso verstopt zich achter zijn leeftijd. Te jong. Onzin, maar het zal van privésponsoring moeten komen. En die geldschieters willen dan weer airplay. De kans dat Luca Brecel veel op de Belgische televisie te bewonderen zal zijn, is klein. Ik zat deze week op de redactie toen ik het door BBC gevraagde bedrag voor één minuut snooker hoorde vallen. Ruim het brutoloon van een beginnende journalist. Met de aankoop van een uur snooker schaf je je een appartement aan. Niet te verantwoorden in tijden van besparing. Ik hoop dat het in Londen alsnog doordringt dat het Europese vasteland in crisis leeft.

(column verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld van zondag 22 april 2012)

PS: Luca Brecel verloor in de eerste ronde van het WK met 10-5 van Stephen Maguire. Onze jonge landgenoot liet af en toe flitsen van briljant snooker zien.

Advertenties