Angst & overmoed

Wordt de eerste editie van de nieuwe Ronde van Vlaanderen geregeerd door angst en overmoed? De kans is groot. Ze lijken niet te rijmen en toch stappen ze vandaag samen op de fiets: phobos en hubris. De angst voor de inspanning teveel op het loodzware parcours zal bij de toppers – de inzinking van Cancellara in de Ronde van vorig jaar indachtig – zeker aanwezig zijn. Tegelijkertijd zullen uitnodigingen om impulsinspanningen te leveren nooit groter zijn geweest. De laatste tachtig kilometer spelen zich af in een arena, koersen in een stadion waar supporters op korte tijd drie keer van hun idolen kunnen genieten. Adrenaline zal gieren, intuïtieve reacties worden uitgelokt. Onze veldrijders weten er alles van. Oordopjes zijn aangeraden. Als Tom Boonen zijn derde Ronde van Vlaanderen wint, kan ik het hem eindelijk vragen: ‘Wat is er erger voor het gehoor van een mens: een dag in de nieuwe Ronde of een nacht in de Carré?’ Tom zal eens gniffelen.

De 96e editie zou een vreemde kunnen worden. Kleine ploegen zonder echte kanshebbers zijn het zichzelf en hun wildcard verplicht om de beginfase van de wedstrijd te dynamiteren. Anders halen ze het beeld niet. Uitgesloten op dit parcours. De omvang van de vroege ontsnapping is bepalend voor de inspanningen van de knechten van de favorieten. Zij moeten de koers onder controle houden. Hoe groter de kopgroep hoe sneller de meter van de brandstoftank in het rood zal slaan. Het spreekt voor zich dat een ontsnapping met drie renners makkelijker onder bedwang te houden valt dan een vlucht met twaalf. In een tweede fase (lees: in de eerste lus met hellingen) is het aan de outsiders-in-vorm om in de wedstrijd te verschijnen. Vooruitgeschoven pionnen op het schaakbord. Demarreren in de veronderstelling dat de kopman straks vanuit het middenveld ook in de aanval zal verschijnen. Maar wanneer komt die in actie? Er zijn geen ijkpunten, geen bakens. Alles is nieuw. De angst voor de overmoed komt hier in het spel.

En toch. De vernieuwingen schreeuwen om een grote naam op de erelijst: Tom Boonen of Fabian Cancellara. Daarvan dromen ze bij de organisatie. Het zou criticasters en slechte verliezers het recht op verder fulmineren ontnemen. Dan kan in alle sereniteit naar de honderdste verjaardag van Vlaanderens Mooiste worden toegewerkt. Guido De Padt, de burgemeester van Geraardsbergen, hoopt in zijn zetel ongetwijfeld op Jacopo Guarnieri, Kevin Hulsmans, Tony Gallopin of Preben Van Hecke als winnaar van de Ronde. Het is weinig waarschijnlijk, maar valt niet uit te sluiten. Het spektakel als vijand van de ratio. Angst en overmoed kunnen de Ronde een verrassende wending geven.

(column verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld van zondag 1 april 2012)

Advertenties