Vrouwendag (bis)

Hevige discussie op de redactie van De Morgen afgelopen woensdag. Gelegenheidshoofdredactrices Lisbeth Imbo en Laurette Onkelinx willen op vrouwendag liever geen sport in de krant. Mannen in het hele land worden op de hoogte gebracht via de twitteraccount van journalist Bart Eeckhout. Een storm van protest barst los: redactielokalen worden afgebroken, beide dames zijn binnen de kortste keren trending topic, Walter Pauli (ex-De Morgen, nu Knack) wordt bereid gevonden om het verlossende spuitje te geven. Tot een compromis wordt bereikt. Eén pagina sport in de donderdagkrant met een commentaartje van Imbo: ‘Sport moet je behandelen zoals andere onderwerpen. Is er nieuws? Dan brengen we het. Is er geen nieuws? Dan niet.’ (sic) Naast de opinie van de hoofdredactrice-voor-één-dag een lang interview met Delfine Persoon, wereldkampioene boksen bij de lichtgewichten. Oud nieuws in een weliswaar mooi nieuw kleed gegoten. Hét sportnieuws van de dag (‘Gianni Meersman wint in Parijs-Nice!’) weggeduwd naar de onderkant van de pagina, zonder foto balancerend op de rand van het krantenpapier en de ontkenning. Inconsequentie in de eigen bijgedachte.

Lisbeth – begaafde radiojournaliste – schrikt van de reacties. Het cliché wordt bevestigd. Sport is de belangrijkste bijkomstigheid in het leven. En niet het exclusieve recht van de man. Tijdens de Ronde van Frankrijk kijken ’s avonds evenveel vrouwen als mannen naar Vive le vélo! Marktonderzoeken geven al drie jaar lang de verhouding 50-50 en niet 51-49 of 52-48 aan. Neen, exact de helft mannen en de helft vrouwen. Misschien moet ik Lisbeth Imbo eens uitnodigen naar Frankrijk. Als ze nog wil komen uiteraard.

Sport genereert elke dag nieuws en meestal meer dan één pagina verdraagt. Neem gisteren. Eline Berings en Tia Hellebaut worden vijfde in hun disciplines (60 meter horden en hoogspringen) op het WK atletiek in Istanbul, Jan Van den Broeck plaatst er zich voor de finale van de 800 meter, Peter Sagan triomfeert in Tirreno-Adriatico en Thomas De Gendt soleert indrukwekkend naar winst in Parijs-Nice. Allemaal minstens even interessant als de driehonderd interviews in De Ochtend over de regeringsvorming die vijfhonderd dagen op zich liet wachten. Ik had de intentie om deze column volledig op te dragen aan De Gendt, ritwinnaar met een voorsprong van ruim zes minuten op de tweede en negen minuten op het peloton.

Lisbeth Imbo is met zijn ruimte gaan lopen, maar ik vermoed dat de hoofdredactie het wel goed zal hebben ingeschat. Thomas krijgt iets verderop zijn pagina en zijn foto. En zo blijft het ook vandaag nog een beetje vrouwendag. Is het dat trouwens niet altijd?

(column verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld van zondag 11 maart 2012)

Advertenties