Knipoog

Als sportliefhebber en -journalist kan je dezer dagen maar beter je naïviteit intact houden. Anders is er niet veel meer aan. Dat Vinokourov vorig jaar heel lief in de ogen van Kolobnev had gekeken (lees: hem een klein appartement beloofde) om het in Luik-Bastenaken-Luik vooral niet op een eerlijke spurt te laten aankomen, hadden we toen al door. Dat we er op dat moment voor kozen om te zwijgen in plaats van commentaar te geven, werd ons door sommigen kwalijk genomen.

Woensdagavond, Champions League op NOS. Ajax heeft tegen Real Madrid een gelijkspel nodig om zeker te zijn van de kwalificatie voor de achtste finales. In de eerste helft worden twee geldige Ajaxdoelpunten afgekeurd, waarna Real even doorduwt en met 0-2 gaat rusten. Geen nood, want in de andere wedstrijd van poule D staat het in Kroatië bij de rust 1-1 tussen Dinamo Zagreb en een zwak Olympique Lyon. Ajax heeft nog altijd een positief doelpuntensaldo van vier ten opzichte van de Fransen. Na de rust helpt een deel van de Zagrebspelers Lyon aan nog zes doelpunten. Ajax druipt af, Olympique viert de kwalificatie voor de achtste finales.

Zelfs zonder beelden is er wantrouwen, als de samenvatting voorbijflitst niet de minste twijfel. Woensdag 7 december is een dag waarop een loopje wordt genomen met de basisethiek van de sport. Doelman Kelava en verdediger Vida (die met een knipoog Gomis verzekert dat hij zich geen zorgen hoeft te maken) gaan straks op vakantie in de Beaujolaisstreek. En allicht mogen nog een paar Zagrebspelers hen vergezellen. Wat me vooral intrigeert, is hoe dat soort afspraken wordt gemaakt. Worden die spelers vooraf benaderd en in de voorwaardelijke wijs – laat ons aan de rust kijken hoe Ajax het doet – voorgesteld om deel uit te maken van het masterplan of is er één man binnen de club die als tussenfiguur fungeert? Misschien de voorzitter zelf. De man die na de 1-7 de trainer aan de deur zette om zichzelf buiten verdenking te stellen: ‘Zie maar eens hoe we door deze nederlaag in onze eer zijn gekrenkt!’ Vroeger werd een enveloppe met zwart geld de kleedkamer binnen gesluisd. Met de bedragen en communicatiemiddelen van nu ligt het iets complexer. Eén mailtje, een verdachte beweging op een rekening of een verloren sms. Er moet toch ergens iets te vinden zijn. Ik raad Nederlandse hackers met een hart voor Ajax aan om vanaf nu alles op alles te zetten. De bewijslast zal van een supporter moeten komen.

De UEFA heeft al laten weten dat er niets verdacht te melden is. Naïviteit is een deugd zonder dewelke onze verslaving aan sport niet zo groot zou zijn. Al hoop ik dat Lyon in de achtste finales een groot pak slaag krijgt.

(column verschenen in het Nieuwsblad/Sportwereld van zondag 11 december 2011)

dossierdenhaag over de match (klik hier)

Advertenties

Een gedachte over “Knipoog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s