Family pack

‘Of hij graag frieten eet?’, vroeg iemand hem. ‘Ja, maar nu ook weer niet zo graag’, had de wereldkampioen geantwoord. ‘En als ik er echt zin in heb, koop ik me een heel groot pak, zo’n family pack, en eet ik dat zo snel mogelijk helemaal op. Dan voel ik me daar zo mottig van dat ik moet overgeven en ik voor een hele tijd geen zin meer heb in frieten!’ Zdenek Stybar legt zijn methode om frieten af te zweren uit. Het zijn niet zozeer de frieten die kwaad berokkenen, maar wel het vet waarin ze worden gebakken. In een wereld waarin iemand met een vetpercentage boven de 7% als zwaarlijvig wordt beschouwd, leef je op groenten, koolhydraten, proteïnen en een zeer kleine hoeveelheid vet. Omdat je nu eenmaal niet zonder kan. Maar frieten? O wee! Dat is echt wel de beloning voor maanden werk.

De dwangmatigheden van de koers vormen een levensstijl. Mooi, maar soms gevaarlijk. De doctrine van de magerzucht is hallucinant. Aanleunend tegen extremisme. Elke renner is er helemaal van doordrongen. Ook al is de extra gram voor een veldrijder minder nefast dan voor een ronderenner. De frietonthouding is vooral een mentale kwestie, de ultieme bevestiging dat je er alles voor doet. En daar is Zdenek Stybar een meester in, in het opzoeken van de grenzen in de voorbereiding. Zijn aanloop naar het wereldkampioenschap van 29 januari in Koksijde is deze week echt begonnen. De Tsjech weet dat hij vanaf nu alleen maar beter wordt tot eind januari. Laat u niet misleiden door het vertoon van gisteren. De steeds hoger oplaaiende strijd tussen Nys en Pauwels komt Stybar goed uit in zijn queeste naar een derde werelditel op rij. In zijn camper bekeek hij de interviews na afloop met een monkellachje. Ze doen maar. Het verhoopte Belgische collectief komt er ook op het WK in Koksijde niet. Als vanouds vormt Mario De Clercq de kernreactor in het merg van de clan Nys. Tien jaar geleden was het al zo, nu nog. En iedereen mag er een mening over spuwen. De epidemie van stellingnames van randfiguren is in het veldrijden nu eenmaal niet onder controle te krijgen.

In de weken voor het wereldkampioenschap zullen de zenuwen van de kanshebbers op de wereldtitel op de proef worden gesteld. Je kan nu al voorspellen dat Patrick Lefevere (manager van Quick.Step en dus van Zdenek Stybar) straks – goed getimed – nog wat olie op het vuur zal gieten. De wereldkampioen zelf zal de gekte vanop afstand bekijken. Trainen met de juiste prikkels, in het weekend crossen en een kuurtje Mallorca. Voor mij blijft Zdenek Stybar de topfavoriet om in Koksijde zichzelf op te volgen. Het volgende family pack is gereserveerd voor de avond na het wereldkampioenschap.

(column verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld van zondag 27 november 2011)

SPECIALE ACTIE SPORTDUIVEL KLIK HIER

Advertenties

Een gedachte over “Family pack

  1. dat de “man” in kwestie voor zijn sport leeft is geweten, en dat hij zichzelf het truitje weer over zijn hoofd mag schuiven is meer dan waarschijnlijk.

    Wat zijn family-pack betreft?

    Na Koksijde zal het waarschijnlijk n’n cola worden !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s