Kunstwielrijden

We hebben ze gevonden. Dé vraag om de gespecialiseerde sportquizzer mee te verschalken: ‘Wat weet je over Tatika Bovendaerde?’ Tenzij u een familielid of een kennis van de persoon in kwestie bent, lijkt de kans me uiterst klein dat u een zinnig antwoord verzint. Bovendaerde is Belgisch en wereldtop in het…kunstwielrijden. En wat is kunstwielrijden? Tja. Hoe moet ik dat uitleggen? Heeft u toevallig een computer, Iphone of Ipad in de buurt? Tikt u op YouTube ‘Tatika Bovendaerde’ en ‘Japan’ eens in. Haar kuur op het wereldkampioenschap van een paar weken geleden is het eerst wat u tegenkomt. Het filmpje was gisteravond 34 (!) keer bekeken. Hou de krant bij de hand, bewonder de kuur en leest u verder. Dan kunt u morgen op het werk zonder liegen vertellen dat u crossmediaal bezig bent geweest.

Kunstwielrijden is dus de kunst om met een aangepaste fiets figuren te tekenen rond een cirkel die op een cyclobalveld is aangebracht. Die laatste sport heb ik zelf nog beoefend en ik zag ze vaak bezig, de meisjes van de club (Blijf Jong Sint-Jan Ieper) waar ik deel van uitmaakte. Aansluitend op onze training was de zaal gereserveerd voor de frêle verschijningen. Na de viriele duels, met als enige objectief om de bal in het doel van de tegenstander te deponeren, ruimden we plaats voor de elegantie van de kunstwielrijdsters. Met de grootste bewondering bleef ik vaak een uur op mijn stoeltje gekleefd om te zien hoe ze zich al fietsend in diverse standjes krulden en hun rijwiel met de toppen van hun tenen op een klassiek muziekstuk een cirkel of een acht lieten draaien. Het resultaat van honderden uren voorbereiding waarbij de bovenbuis niet zelden voor pijn had gezorgd. Tranen nooit ver weg, valpartijen talrijk. Maar evenveel keer stonden ze recht en probeerden ze nog eens.

Fietsacrobate Tatika Bovendaerde eindigde vorige week negende op het wereldkampioenschap in Japan. Ik kan me moeilijk voorstellen dat ze met een ruime subsidie naar de andere kant van de wereld is vertrokken. En voor de aandacht moet ze het ook niet doen. In de zaal een paar tientallen onwetende Japanners, thuis geen acht regels in de krant of een vermelding in een sportbulletin waard. Uren onverdroten inzet in een waanzinnige zoektocht naar de perfectie die niet bestaat. Elke training een offer dat zich uitbetaalt in de beloning van een tiende van een punt. Het applaus enkel van de eigen vriend, de ouders en haar kunstwielrijdende zusjes Xenia en Maya. Voor de rest weet – op een paar mensen in Merelbeke en omgeving na – niemand wat ze doet. Zo’n sporters dwingen respect af. Topsport als pure passie. Proficiat, Tatika!

(column verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld van zondag 20 november 2011)

VIDEO Tatika Bovendaerde op WK 2011 in Japan

 

4 gedachten over “Kunstwielrijden

 1. We vinden dit een zeer mooi artikel, we kunnen volledig beamen wat er in staat.
  Bedankt dat je onze sport op deze manier in de belangstelling plaatst.

  François en Veronique
  Ouders van Tatika … & Xenia & Maya …

  1. Kunstwielrijden, een super sport, meer niet gekend in Belgie! Heel jammer! Want zowel Cyclo-bal als Kunstwielrijden verdienen veel meer aandacht!

   Dus, eindelijk eens iemand die iets schrijft over Kunstwielrijden!
   Bedankt Karl, het is een heel mooi artikel

   Groetjes

   Vicky

 2. Ind. bedankt Karl, een heel mooi artikel, maar weet je , zelfs in Mariakerke (Gent) wisten ze van Tatika en haar fantastisch resultaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s