Gespot

‘Als bondscoach van de Rode Duivels heb ik te maken met talent. Maar talent alleen is onvoldoende om een carrière uit te bouwen, aan de top te komen en te blijven. Talent moet je coachen.’ PWC, één van de partners van de Rode Duivels, sloeg ons de voorbije dagen om de oren met een oubollige radiospot. De marketingafdeling van het bedrijf had – zich ongetwijfeld op de borst kloppend voor zoveel doortastendheid – een fijne planning uitgedokterd. In de week dat we alsnog barragewedstrijden afdwongen, zouden radiospots met Georges Leekens aanslaan als een koude bril in een sauna. Quod non. Dinsdag – voor de match tegen de Duitsers – verteerden we de boodschap nog, woensdag gooiden we onze schoen net niet naar de luidspreker in de hoek van de kamer.

Het klopt, Georges. Talent moet je coachen, de juiste omkadering bieden om optimaal te functioneren. Dat geldt ook voor de bondscoach. Een persoonlijke communicatieadviseur zou niet misstaan. Die zou je voor dit onheil hebben behoed. De kwaliteit van de campagne van PWC is ondermaats. José Mourinho als voorbeeld (een zoekopdracht op YouTube met Mourinho en Ad volstaat) is misschien te hoog gegrepen, maar mogen/moeten we de lat niet steeds hoger leggen? En als ex-voetballer zal het belang van timing je niet vreemd zijn. Dinsdag kon het nog, woensdag niet meer. Dan moest de spot uit de rekken zijn genomen, van de radio zijn verdwenen. ‘Talent alleen is onvoldoende, talent moet je coachen’. ‘Als we 15 punten op 30 behalen met deze lawine aan talent, ontbrak er dan een coach?’, was de eerste vraag die in me opkwam. Op die manier wordt met een spot al snel gespot.

Ah, we snappen het wel. PWC is een partner van de Rode Duivels, misschien wel aangebracht door de bondscoach zelf. Een commerciële deal met Georges Leekens als pasmunt. Maar één stelregel verwaarloos je nooit: geloofwaardigheid gaat altijd boven geldgewin. Misschien dat ze bij PWC niet blij zijn met deze column. Toch verwacht ik een bedankje. Naambekendheid, daar is het ze om te doen. Mijn huisgenoten dachten bij het horen van de spot aan PVC, polyvinylchloride. Een paar vrienden dan weer spontaan aan PZC, pijpen zonder condoom. Maar dat heeft dan weer meer met die vrienden dan met de spot te maken. Voor dit schrijfsel heb ik op de website van PWC gekeken. Het bedrijf blijkt een leverancier van professionele diensten te zijn: tax management, human resources, audit & assurance, fiscale en juridische diensten,…. Die vraag – die ongetwijfeld velen zich stelden – is op die manier beantwoord. Slechts één raadsel, het belangrijkste, blijft onopgelost. Waarom startte Dries Mertens dinsdag niet?

column verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld van zondag 16 oktober 2011

Advertenties

2 gedachten over “Gespot

 1. Het feit dat Dries Mertens niet startte heeft veel voetbalminnende supporters bezig gehouden veronderstel ik.
  Onze bondscoach heeft echter vooraf aangegeven enkel spelers op het veld te willen zien, die 100% fit zijn en niet na 15 minuten vervangen moeten worden door na 1 stevige Duitse tackle werkonbekwaam te zijn.
  Misschien kon Dries die 100% fitheid aan de bondscoach niet geven?
  Dit of een tactische overweging behoort tot de mogelijkheden.
  Maar Georges blijft de man met het plan.
  Eender welke reclame we horen op de radio.

 2. bij het lezen van je schrijfsel kan ik niet anders dan twijfelen over Mertens.
  Ons team spelend op Duitse grond had Dries nodig in die twintig eerste minuten en niet in die laatste.

  Leekens heeft zich vergist!

  Gokken! Daar dienen Casino’s voor. Voetbalwedstrijden zijn zoals Klassiekers in het koersen en die moet je winnen!

  Period.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s