Düsseldorf

‘Waarom zou een ploeg die 27 punten op 27 heeft behaald thuis verliezen van België?’ Gert Verheyen kaatste de bal terug toen ik hem na de match tegen Kazachstan een voorzet met hoop verstuurde. Ook in de zaterdagkranten werd zwaar voorbehoud aangetekend tegen de kansen om barragewedstrijden af te dwingen: ‘We hebben een mirakel nodig!’ De Duitsers hadden Turkije in eigen huis vernederd. What the fuck? Als doelman Neuer in de eerste helft Altintop niet miraculeus afstopt, is de kans reëel dat de match van dinsdag er al niet meer toe doet. Duitsland is te pakken. Waarom zou voor één keer al het talent niet samen op de magische hoorn kunnen blazen? Negentig minuten lang, in een prestatie die de geschiedenisboeken ingaat als de symfonie van Düsseldorf. Dries Mertens en Eden Hazard maken tegenwoordig mekaars zinnen en gedachten af. Mocht een voetbalploeg een optelsom van talent zijn, staan we nu al bij de beste vijf landen op de wereldranglijst. Als de puzzelstukken perfect in mekaar klikken krijg je vuurwerk. Bovendien wordt deze unieke generatie nu al een kans op onsterfelijkheid geboden. Over Turkije, Oostenrijk, en Azerbeidjan wordt straks nooit meer gelald als ze deze expeditie succesvol afronden. Dé kans van een voetballeven. ‘Wij hebben het EK gehaald door in Duitsland te gaan winnen!’ Vertel dat aan je kleinkinderen.

Dat Daniel Van Buyten er als halve Duitser niet bij is, is een pluspunt. Wordt het niet stilaan tijd om een ingangsexamen voor profvoetballers in te voeren? Een minimum aan intelligentie zou een basisvereiste mogen zijn. ‘Un carton ridicule’, brieste hij na afloop. Zelfs na de douche snapte hij het nog niet. Of die gele kaart nu licht dan wel onterecht werd toegekend, doet er niet eens toe. ‘Laat hem lopen’, schreeuwde Gert Verheyen naast me toen hij het zag aankomen. Als je een comfortabele 3-0 voorsprong hebt, is het onbegrijpelijk dat je in een situatie belandt waarin er kan getwijfeld worden of je al dan niet een kaart verdient. Gelukkig is hij er dinsdag niet bij. Een kans minder dat een domme fout tot een Duitse penalty leidt. Als Ciman dat nu ook nog beseft of uit de ploeg verdwijnt, kan er ons weinig overkomen. En aan de overkant moet Vincent Kompany die ene bal er dan maar eens inkoppen. Geen medelijden met Van Buyten. Eigen schuld dikke bult.

‘Dat het 101 jaar geleden is dat de nationale ploeg in Duitsland ging winnen’, kunt u nog als argument aanvoeren. Een flauwe, nietszeggende statistiek. Een goeie raad aan onze Rode Duivels: speel zonder angst! Zet in Düsseldorf desnoods de sluizen open. Verzuipen zullen ze. Zo is het in het verleden ook al eens gelukt.

(column verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld op zondag 9 oktober 2011)

Duitsland-België is dinsdag vanaf 18u45 te volgen in Sporza op Canvas

 

Advertenties

4 gedachten over “Düsseldorf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s