Wallstreet

Zelden bracht een beurscrash zoveel emoties teweeg. Het aandeel van Geraardsbergen en Meerbeke werd vrijdag definitief geschrapt. De koers ervan onvoldoende om volgend jaar aanspraak te maken op de Ronde van Vlaanderen. De streek werd gisteren confuus wakker. Moord en brand! Facebookgroepen werden opgestart, Twitter spuwde vuur, koersgewetens kniesden in een hoekje, politieke opiniemakers werden in stelling gebracht voor een sportbijdrage, een bijzaak waar ze normaal hun neus voor ophalen. De breuk met de traditie wordt als een aanslag op de Vlaamse koersintegriteit omschreven. De Muur gesloopt! Hoe is het mogelijk? De reacties blinken uit door impulsiviteit. Niet onbegrijpelijk als een monument in de coulissen van de wielerhistorie belandt, maar fel overtrokken als je ze plaatst tegen diezelfde geschiedenis. Toen onze oerklassieker in Gent of Wetteren aankwam, was het aandeel van Geraardsbergen in het koersverloop ook zeer gering. Uiteraard doet het pijn dat The Wall het offer is voor de vernieuwing. En het medeleven gaat niet naar burgemeesters en senatoren die één keer per jaar koketteren met een evenement, maar naar het organisatiecomité in Meerbeke, een amalgaam van fijne, vlijtige doeners.

De volkswoede zal na deze storm nog één keer hoog oplaaien. In de aanloop van de Ronde van volgend jaar zullen opnieuw petities circuleren. Mensen uit het wielermilieu zullen ze – zoals gebruikelijk in het wereldje – allemaal signeren. Pro en contra. Politieke commentatoren zullen nog één keer hun sportstem laten horen en aan bruggen over het parcours zullen stropoppen met de beeltenis van Vandenhaute bengelen: de prijs die hij zal betalen voor het gehanteerde conflictmodel. Misschien is dat model niet de beste keuze, maar een plek op 100 kilometer van de aankomst zou de kasseihelling in Geraardsbergen ook geen eer aandoen. Zoals de Muur in de E3 Harelbeke ook niet meer dan een patserig en rancuneus anachronisme zou zijn.

Alle veranderingen ten spijt zal de essentie van het wielrennen niet veranderen: de renners maken de koers. Tussen alle overtrokken reacties door moet dat ongeveer de enige intelligente analyse zijn geweest. Ze kwam niet toevallig uit de mond van Eddy Merckx. Ik kan nauwelijks wachten op de laatste tachtig kilometer van de Ronde van volgend jaar. Vanaf Kluisbergen zal hysterie heersen in het peloton. Als het paterke in 2012 zijn klokken luidt en Philippe Gilbert – nog altijd in de Belgische driekleur – zijn verfijnde register opentrekt, vallen alle wielerliefhebbers mekaar in de armen en wordt de verandering toegejuicht. Als Yoann Offredo de Ronde wint, begint alles van vooraf aan.

(verschenen in Het Nieuwsblad/Sportwereld van zondag 21 september 2011)

Advertenties

18 gedachten over “Wallstreet

 1. Ik schreef gisteren op Facebook een antwoord op een van de emotionele reacties:
  “””Je moet de nieuwe Ronde een kans geven. 50 jaar geleden lager er minder kasseistroken in P-R en de Poggio zit ook nog niet zo lang in M-SR. Waalse pijl, de Amstel en L-B-L hebben ook voortdurend parcours (en sommige hun aankomstplaats – vroeger kwam LBL aan op de piste van Rocourt)) gewijzigd. We moeten de RVV en Oudenaarde een kans geven. Patersberg is lastiger dan de Bosberg en de Oude K. 3 keer opharken kan ook tellen. Graag commentaar op het parcours vanaf 2 april 2012.”””

  De laatste zin is de belangrijkste.

 2. Wat Geld niet al te weeg brengt.. ze betalden iet of te weinig op de Muur..!! dus schrappen die handel..!!

 3. als offredo de ronde wint eet ik mijn klak op! ’t zal een pracht van een koers zijn. Als een goeie Boonen, Chancelara, Hushovd ofzo zijn duivels ontbind op de oude kwaremont kunnen ze 2min nemen op mindere goden ( met alle respect trouwens voor deze renners). Het enige waar ik voor vrees is dat er gewacht zal worden tot die laatste helling

 4. Renners maken inderdaad de koers, maar toch: koersemotie voor tv of aan de radio is ook sterk afhankelijk van herkenning: die bocht, die heuvel waar vroeger dit en dat gebeurde, waar Vanderaerden terug kwam in de regen, waar Musseuw demareerde, waar Boonen ging, …
  Begrip van en inzicht in een wedstrijd is ook voor de kijker en luisteraar gebaseerd op parcourkennis.
  En al dat wordt weggegooid voor een paar strategisch te plaatsen VIP-tenten?
  ’t is zonde. Verandering om te veranderen, misbruik van traditie voor de commercie, niet om iets bij te dragen aan de wedstrijd, aan de strijd, aan de te leveren inspanning.
  Noem deze koers vanaf nu dan ook hoe je wil, maar noem ze niet langer de Ronde Van Vlaanderen en begin misschien best met een nieuwe erelijst.

 5. Karl ,
  Inderdaad maken de renners de koers ,maar meer en meer word het een VIP gebeuren commercieel uitgebuit door Vandenhaute die zijn geld zo snel mogelijk wil terugverdienen ! Wat is misschien de volgende stap op de oude kwaremont en de paterberg 50 Euro vragen aan onze wielergekke supporters .Mag men met de tijd alleen nog in kostuum met das naar de ronde komen ,sorry geef dan maar de oude tijd zonder vip gebeuren waar zelfvoldane volgevreten en niets van de koers kennende prominenten het schoon weer maken .Geef mij maar de man met de pet van vroeger

 6. Een genuanceerde reactie van Karl. Niets mis mee, maar ’t zal niet helpen: binnen dit en een paar jaar zit het Criterium van Oudenaarde toch op VT4, net als de rest van de Flanders Classics. Dan zal de VRT het moeten doen met HEW Cyclassics en de Amstel, twee snertkoersen die het ook van plaatselijke rondjes moeten hebben.

 7. Zoals een bergetappe zonder slotklim toch wat minder lijkt uit te nodigen tot heroiek, zo klinkt ook een ronde zonder Muur aanvankelijk toch wat flauwtjes in de oren. Maar dat de renners de koers maken staat- zolang het parcours maar selectief genoeg is- inderdaad als een paal boven water. Aangezien het parcours op dat gebied zeker niet heeft moeten inboeten, zal meneer Vandenhaute volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid een grote naam op de reeds rijkgevulde erelijst mogen bijschrijven.

 8. Laat ik vooreerst duidelijk stellen dat ik alle begrip heb voor een aankomstplaats in Oudenaarde, maar moet het parcours daarvoor zo drastisch hertekend worden?
  Sorry, maar 3x de Oude Kwaremont en de Patersberg is 1x van het goede teveel. De Vlaamse Ardennen bevat genoeg hellingen om wat meer variatie toe te laten. Bovendien ligt de Muur op amper 25 km van Oudenaarde. Een dergelijk symbool zou men perfect kunnen inplannen in een iets grotere lus.

  De Muur is nu eenmaal veel spectaculairder (en langer) in opbouw dan de combinatie Oude Kwaremont en Patersberg. Er is de gestage opbouw van de Vesten, de kasseistrook op de zware helling en het heuveltje aan de kapel. Mede hierdoor verkreeg de Muur zijn ongeëvenaarde status. Graag vergelijk ik met de Galibier; deze Franse alpencol kreeg voor dit jaar nooit een aankomstplaats, maar bereikte desondanks ook een mythische status.

  Als wielerliefhebber rijd ik bovendien graag de finale van de Ronde Van Vlaanderen. Die is interessant wegens

  de grote variatie in hellingen en de sportieve uitdaging. Dit zal voortaan praktisch niet haalbaar zijn; bovendoen oogt het parcours ook minder interessant.
  Wielrennen is een sport van tradities. Er mag gesleuteld worden aan een parcours, maar het moet herkenbaar blijven. RVV is niet meer; het is de Ronde Van Oudenaarde geworden.

 9. Het zal een mooie koers zijn, maar toch …
  Parijs-Roubaix zonder Carrefour de l’Arbre?
  Lombardije zonder Madonna del Ghisallo?
  Luik-Bastenaken-Luik zonder La Redoute?
  Amstel zonder Eyserbosweg?

  Never change a winning team … Muur en Bosberg zijn wel degelijk een winning team gebleken in het verleden. Aan sommige tradities moet je niet willen raken, zelfs al zijn ze niet extreem oud.

 10. Herkenbaarheid zal er nog zijn, de leeuwevlagjes, Boonen en Gilbert en het vele volk zorgen daar wel voor.
  Maar toch is de ziel van de Ronde in koelen bloede vermoord ! Godzijdank is de dader wel een Vlaming !

 11. vergeet ook niet dat de RVV volgend jaar op 1 april gereden zal worden, misschien toveren de organisatoren nog een vis uit hun hoed en wordt de Muur alsnog opgenomen in het parcours…

 12. Wanneer een twaalfjarige de vesten + de muur bestijgt dan is er voldoende longinhoud over om een generale repetitie te houden voor de plechtige communie. Onze-Lieve- Vrouwtjes worden de Geraardbergse lucht ingekijld. Bij de Oude Kwaremont en zeker de Patersberg vervallen de standaardgebedjes eerder in smeekgebeden…

 13. Ik heb de indruk dat er eigenlijk twee kampen aan het ontstaan zijn in heel de discussie.. Aan de ene kant het kamp van diegene die het godslastering vinden dat de muur van geraardsbergen geen deel meer uitmaakt van de Ronde, versus de kant van de “vernieuwers” die het een kans willen geven, en die het verdwijnen van de muur emotioneel gezwets vinden (stel het hier nu wel heel scherp).
  Ik slinger eerlijk gezegd tussen de twee kampen. Ik vind het ook jammer dat de muur eruit verdwenen is omdat die toch al een paar keer een serieuze hoofdrol gespeeld heeft. Aan de andere kant ben ik ook wel blij dat men wat meer ter plaatse blijft, want de laatste jaren kreeg ik het sch**t van “wielerfreaks” die zichzelf en anderen echt in gevaar brachten om de renners zoveel als mogelijk te zien.
  Alleen vraag ik mij af of de streek rond de Paterberg en de oude Kwaremont dat extra volk (want dat zal er zeker komen, al de mensen die op de muur stonden zullen zeker niet thuisblijven) aankan. Wij gaan al jaren naar de Oude Kwaremont om te kijken, en de laatste twee à drie jaren groeit die massa maar.

 14. Verandering van spijs doet eten… zie maar er is nog nooit zoveel over de Ronde gesproken een half jaar voor de koers.
  Het gaat leuk worden in April daar ben ik zeker van!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s