Harelbeke en Wevelgem

Dat er oorlog dreigt – of al woedt – tussen de organisatoren van de E3 Prijs en Gent-Wevelgem heeft intussen veel met ego’s en machisme te maken. Niet veel meer met liefde voor het wielrennen. Wie de koers een beetje liefheeft en kent, ziet dat het verhaal van Flanders Classics klopt. Grote Vlaamse koersen op woensdag en zondag die elkaar afwisselen en zo het Vlaamse wielrennen nog meer uitstraling geven dan het al heeft. Maar dan moeten sommige mensen verder durven te kijken, moeten ze buiten het eigen kleine universum durven te treden. In Harelbeke hebben ze, gezien het succes van de voorbije jaren, de laatste zaterdag van maart uitgeroepen tot een heilige zaterdag en daar mag niemand aan raken. Dat Wouter Vandenhaute het heeft gedurfd om voor te stellen naar de woensdag te verhuizen, is in slechte aarde gevallen. Ik was dinsdag in Brugge op een receptie na een debat getuige van een discussie tussen Philip Vlieghe, de financieel verantwoordelijke van de E3 Prijs, en Wouter Vandenhaute, de architect van Flanders Classics. Een dovemansgesprek. Elk argument van Vandenhaute werd beantwoord met een persoonlijke aanval, met een blijven steken in het atelier van de eigen waarheid. Diezelfde Vlieghe had ook al wat vulling van Actua-TV, een ongenuanceerde mening van Jean-Marie Dedecker over wat hij zelf “de staatsgreep van Woestijnvis op de kalender noemt”, doorgestuurd naar de UCI als een communiqué van het Belgische Parlement (sic). Wat het dus helemaal niet is. Waarom Dedecker aan zestien, niet altijd even kwaliteitsvolle, werkuren per dag moet geraken, weten we sinds eergisteren.

De realiteit is dat de organisatoren van de E3 Prijs in het Flanders Classicsverhaal de keuze hadden tussen twee alternatieven. Een verhuis naar de woensdag tussen Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen mét Pro Tourstatuut, of de openingsklassieker op zaterdag organiseren, op de plaats waar de Omloop Het Nieuwsblad nu zit. Een wedstrijd die dan weer zou verhuizen naar die bewuste woensdag. Beide voorstellen werden van tafel geveegd met deze argumenten: ‘Wij willen geen Pro Tourkoers zijn op woensdag. Dat kost ons 30 procent meer dan nu!” aldus Philip Vlieghe. “De openingswedstrijd op zaterdag willen we wel worden, maar dan moeten we Pro Tour zijn! Op zaterdag zien we meer sponsormogelijkheden dan op woensdag.” En dat wil de UCI dan weer niet hard maken. Het is jammer dat de gesprekken gestaakt zijn en dat alles verworden is tot een personenstrijd. Spierballen rollen. De topfiguren van de E3 Prijs staan lijnrecht tegenover Luc Gheysens, organisator van Gent-Wevelgem. Wouter Vandenhaute wordt als kernreactor in het merg gezien omdat hij Gent-Wevelgem naar die zondag heeft gebracht. Een nochtans niet onlogische beslissing. Het label Gent-Wevelgem heeft in het buitenland een grotere uitstraling dan het label E3. Schimmige achterhoedegevechten leiden zelden tot grote overwinningen. Het cohabitatiemodel bestaat. Alleen moet het nog worden aanvaard. De E3 Prijs is een prachtige wedstrijd die bevlogen wordt georganiseerd en op woensdag een aanwinst zou zijn voor de Pro Tour. Gent-Wevelgem wordt op zondag binnen de korste keren beschouwd als een internationale topklassieker. Het wielrennen in Vlaanderen kan er alleen maar wel bij varen. Volgend jaar mag dit geen thema meer zijn. Dan moet alle aandacht weer naar de mensen om wie het in de koers echt draait, naar de vloot tjokvol bruingetaande slaven op zoek naar het grote wielergeluk, de renners zelf. Bij deze een oproep. Heren, gebruikt uw gezond verstand. Ga nog eens goed eten. Waarom niet in Hof van Cleve? En kom tot een oplossing. De renners zullen jullie dankbaar zijn.

(column verschenen in De Morgen van zaterdag 27 maart 2010)

Advertenties

Een gedachte over “Harelbeke en Wevelgem

  1. Volgend jaar dus opnieuw in hetzelfde weekend…
    Hopelijk wordt dit niet opnieuw opgeklopt in de media, zodat renners nu wel met de juiste instelling aan de start van beide koersen komen en 2 keer voluit gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s